X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Leancă: Instituțiile regulatoare trebuie să fie conduse de oameni neangajați politic

13 iul. 2015,, 12:15   Politică
3116 6
Лянкэ: Регуляторы должны возглавить политически не ангажированные люди
Foto: digi24.ro
„În fruntea așa-numitelor regulatoare, cum sînt Banca Națională a Moldovei, ANRE, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței etc., de care depind multe lucruri, trebuie să fie profesioniști, oameni neangajați politic. În caz contrar noi întotdeauna vom avea o situație explozivă în unele sau altele domenii”, a spus ex-premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune RTR-Moldova, relatează NOI.md.

El a citat exemplul în care președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, solicitat să răspundă la întrebarea ce vom face cu cele trei bănci problematice, a spus: „Această decizie trebuie să fie una politică”. „Dar această decizie nu trebuie să fie politică, consideră Iurie Leancă. Trebuie să fie o decizie profesională. Iar președintele Curții de Conturi nu trebuie să iasă cu aprecieri bazate pe angajamente politice, în loc să spună ce a făcut pentru a preveni risipirea banilor publici la aceeași Bancă de Economii”.

„După alegerile parlamentare trebuia de adoptat o abordare sistemică, dar nu de hotărît cine va fi ministru și cine va obține cele mai «profitabile» ministere. Pentru ca gestiunea țării noastre să fie una eficientă, trebuie să facem ordine sistemică cu ajutorul partenerilor noștri care au dorit să ne acorde asistență în realizarea reformelor. Sînt convins că putem găsi moldoveni care muncesc în cadrul FMI, Băncii Mondiale, băncilor investiționale și să-i invităm să revină în Moldova pentru a conduce aceste regulatoare, cu atît mai mult că aici salariile deloc nu sînt mici – și 75 de mii, și 90 de mii de lei. La momentul potrivit au sosit și Maia Sandu, și eu, și alții vor sosi”, s-a arătat convins politicianul.

În opinia lui, se poate face astfel ca peste o jumătate de an oamenii să creadă că în țară iarăși sosesc bani, climatul investițional se ameliorează, și nu se înrăutățește. „Doi ani noi am cooperat cu сompania germană Leoni (unul dintre cei mai avansați producători de cablu cu destinație industrială, cu cifra de afaceri anuală de circa 4 miliarde de euro – nota autorului) pentru ca ei să investească în Strășeni și să creeze 4 mii de locuri de muncă. Însă cu peste o lună în urmă ei au plecat în România, văzînd că aici e o dezordine completă”, a declarat ex-premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?