Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul încalcă legislaţia pentru îmbogăţirea funcţionarilor

13 iul. 2015,, 11:30   Economie
5810 9

Парламент грубо нарушает законы ради выгоды чиновникам
Foto: tv7.md

Legea din 2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii antreprenoriale prevede că orice plată de eliberare a actelor permisive trebuie să fie expres prevăzută în Nomenclatorul actelor permisive. Iar „orice plată efectuată autorităţilor emitente, care ţine direct sau indirect de emiterea unui act permisiv, va fi stabilită în actul legislativ”. Totodată, autoritatea emitentă nu este în drept să oblige direct sau indirect solicitantul sau deţinătorul actului permisiv să obţină de la emitent contra plată alte servicii sau acte permisive. Taxele de eliberare și reperfectare a actului permisiv se varsă la bugetele autorităţilor emitente competente sau la bugetul de stat.

Pentru Comisia Naţională a Pieţei Financiare în legea menţionată sînt prevăzute 2 tipuri de documente ce sînt eliberate contra plată. Parlamentul aprobă anual bugetul Comisiei, în care, contrar prevederilor legale, sînt menţionate 39 de denumiri de acte, din plăţile pentru care este format bugetul CNPF. Pentru anul 2014, bugetul Comisiei constituia 18,8 milioane de lei la venituri şi 27,3 milioane de lei – la cheltuieli. Iar pentru anul 2015, respectiv – 21,1 milioane de lei, şi 21,8 milioane de lei. În comparaţie cu anul 2009, bugetul Comisiei s-a majorat de 2 ori.

Legea cu privire la actele legislative prevede că fiecare lege trebuie să aibă statutul ei, un rang în ierarhia legislaţiei. Hotărîrile Parlamentului nu au un rang (ierarhie), iar după statut sînt inferioare oricărei legi.

Astfel, Parlamentul, prin hotărîrile sale, la aprobarea bugetului pentru comisia menţionată, în folosul bugetului pentru regulatorul pieţei financiare, încalcă anual legea de bază, care limitează numărul actelor permisive eliberate contra plată agenţilor economici.

Totodată, taxele stabilite de lege pentru eliberarea autorizaţiilor pentru toate categoriile structurilor de stat constituie un fel de impozit pentru întreprinderi. Reiese că aceste taxe, fiind de facto impozite, sînt stabilite şi cu încălcarea Codului fiscal.

În încheiere. Legea prevede că plata pentru actele permisive se transferă pe contul emitentului sau la bugetul de stat. De facto, plăţile pentru toate categoriile actelor permisive şi pentru toate organele emitente a acestor documente sînt efectuate doar pe contul acestor structuri. În bugetul de stat nu se varsă nimic. Totul pentru îmbogăţirea acestor instituţii şi a funcţionarilor lor, dar nu în folosul statului.

Este evident că Parlamentul încalcă două legi, pentru îmbogăţirea caselor departamentale şi creşterea bunăstării funcţionarilor lor.

Dumitru Barbalat

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?