Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Șelari: Ce e bine pentru Bride, e problemă pentru UE

10 iul. 2015,, 17:15   Economie
3479 4
Шеларь: Что хорошо для Бриде, для ЕС проблема
Foto: noi.md
Vicepremierul interimar, ministrul Economiei, Stephane Bride, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că economia Republicii Moldova dispune de rezistență, înregistrînd creștere . Această afirmație ridică semne de întrebare chiar și persoanelor neimplicate. Directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari, a analizat pentru NOI.md situația în care se află economia țării.

Potrivit Galinei Șelari, partenerii și donatorii noștri principali, Banca Mondială și UE, atunci cînd au sistat finanțarea Moldovei și-a motivat decizia (în afară de necesitatea restabilirii relațiilor cu FMI și reglementarea situației în sectorul bancar) prin îngrijorarea pentru stabilitatea macroeconomică a țării.

„Nu cred că domnul Bride, care întreaga sa viață profesională a lucrat cu cifre, vede în spatele lor doar cifre. De aceea, nu este clar, cum el poate afirma că situația în economie este una bună în cazul în care problema cheie constă în aceea cum se vor comporta cu noi partenerii noștri de care depinde acea stabilitate macroeconomică. Ceea ce în opinia lui Bride este pozitiv, pentru partenerii noștri reprezintă o problemă”, a spus Galina Șelari.

În opinia expertei, este greu să nu observi că creșterea veniturilor băncilor este legată de deprecierea monedei naționale. „Care este rostul «creșterii» economice care nu are rezultate? Nouă ni se vorbește despre rezultate economice operînd cu doi indicatori – exportul și importul. Și nici nu este vorba de volum, ci de ponderea UE în volumul total al comerțului extern al Moldovei. Avînd în vedere că piața rusă este închisă pentru mărfurile noastre de bază, este firesc că exportul în Rusia nu poate să crească. Este un semnal că noi nu avem altă producție, iar aceasta deja e o problemă”, a menționat directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme.

„Nu mai trebuie să ne amăgim. Despre ce fel de stabilitate macroeconomică vorbește ministrul? Se poate vorbi doar despre domeniile în care situația nu este atît de tristă”, a conchis Galina Șelari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?