Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Stephane Bride: Economia Moldovei demonstrează rezistenţă de invidiat

10 iul. 2015,, 10:20   Economie
2490 2
Бриде: экономика Молдовы демонстрирует выносливость благодаря DCFTA
Foto: ipn.md
Vicepremierul interimar, ministrul Economiei, Stephane Bride, consideră că, "în pofida crizei regionale, problemelor din sistemul bancar şi cele două campanii electorale, economia Moldovei dispune de rezistenţă, înregistrînd creştere". Opinia a fost exprimată de către oficial joi, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate rezultatelor înregistrate de Moldova după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, relatează agenţia "Infotag".

PIB-ul a crescut cu 4,8%. Volumul investiţiilor pe termen lung a crescut cu 2,4%, datoria externă a scăzut la sfîrşitul lunii mai cu 4,6% (în dolari americani) şi a crescut cu 24,6% în lei din cauza deprecierii valutei naţionale.

"La un an din momentul semnării Acordului de liber schimb cu UE (DCFTA), putem constata că Acordul de asociere RM-UE este o realizare importantă pentru ţară, care deja dă rezultate. Exportul cu UE a crescut de la 53,3% în anul 2014 la 64,6% conform datelor pentru ianuarie-mai 2015", a spus el.

Potrivit ministrului, importul a scăzut cu 22% în ianuarie-mai 2015. Îngrijorările oponenţilor programului DCFTA nu au fost justificate, piaţa nu a fost inundată de mărfuri străine.

"Moldova este lider absolut între ţările Parteneriatului Estic la numărul directivelor UE, transpuse în legislaţie în domeniul supravegherii pieţei energetice şi configurarea instituţională la cerinţele UE. La momentul actual, Republica Moldova a preluat 60% din standardele europene şi internaţionale. În ţară au fost create patru grupuri de implementare a prevederilor DCFTA, au fost realizate 32% din prevederile Planului de acţiuni pentru realizarea Acordului de asociere RM-UE pentru anii 2014-2016, indicatorul de restanţe în acest plan constituie 14%", a menţionat el.

Vorbind despre perspective, Stephane Bride a spus că Moldova va realiza activ Planul naţional de acţiuni pentru realizarea Acordului de asociere cu UE.

"Aceasta subînţelege continuarea armonizării legislaţiei moldoveneşti la acquis-ul comunitar, obţinerea dreptului de a exporta produse animaliere pe piaţa UE, ceea ce va spori exportul Moldovei cu 15%", a spus ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?