Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Calmîc: Pentru mărfurile moldovenești se deschid noi piețe în Zona Mediteraneană

9 iul. 2015,, 13:15   Economie
2911 2
Калмык: Для молдавских товаров открываются новые рынки в Средиземноморье
Foto: noi.md
Republica Moldova a aderat la Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene. Datorită acestui fapt, producătorii autohtoni vor beneficia de noi oportunități în comerțul cu țările din bazinul Mării Mediterane.

Viceministrul interimar al Economiei Octavian Calmîc a comunicat în exclusivitate pentru NOI.md că aderarea la această convenție permite acumularea originii din diferite țări. Pînă în prezent, aceasta se efectua la nivel bilateral: întreprinderile moldovenești aduceau materie primă din Europa, o prelucrau în Moldova și exportau producția finită în UE. Acum întreprinderile moldovenești pot importa materie primă din țări terțe, să o prelucreze în Moldova și să o exporte în calitate de marfă moldovenească în UE sau alte state membre ale convenției.

În primul rînd, de aceasta sînt interesate întreprinderile textile. Industria ușoară moldovenească funcționează în baza stofelor din Turcia, care sînt mult mai ieftine decît cele din UE. Acest lucru permite extinderea cooperării de producție cu statele bazinului Mării Mediterane (ținînd cont de toate acordurile de liber schimb, noi obținem regim preferențial cu 42 de țări – nota red.).

„Pentru ca producătorii din industria ușoară moldovenească să beneficieze de avantajele acestei convenții, trebuie să intre în vigoare Acordul de liber schimb dintre Moldova și Turcia. În prezent are loc procedura de ratificare: Guvernul a aprobat acordul și l-a transmis Parlamentului. În Turcia această procedură este mai complicată, dar sperăm că acest acord va intra în vigoare din 2016”, a menționat Octavian Calmîc.

În opinia funcționarului, Moldova trebuie să-și extindă regimul de preferințe cu toate țările Zonei Mediteraneene. Acum se examinează posibilitatea semnării unui acord de liber schimb cu Egiptul, deoarece fructele și legumele noastre ar putea fi solicitate pe această piață.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?