X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Grecia trebuie să prezinte un nou plan de reforme pînă vineri

8 iul. 2015,, 11:10   Externe
2075 0

Foto: biznis.ba

Guvernul Alexis Tsipras trebuie să trimită, pînă miercuri dimineaţă, un plan pentru accesarea de fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene, iar planul va fi analizat în cadrul unei teleconferinţe a Eurogrupului. Declaraţia a fost făcută de Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Sper că miercuri vor fi trimise propunerile şi vor putea fi reluate negocierile. Este prematur să fim optimişti, Grecia are nevoie de reforme credibile, asta aşteptăm”, a subliniat Dijsselbloem,citează Mediafax.

Ministrul de Finanţe al Finlandei, Alexander Stubb a precizat că solicitarea pentru accesarea de fonduri de urgenţă, va fi însoţită de multe condiţii.

„Guvernul de la Atena trebuie să manifeste voinţa de a depăşi criza accentuată de organizarea referendumului”, a adăugat oficialul finlandez.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va rosti, miercuri dimineaţă, un discurs în Parlamentul European, anunţă preşedintele instituţiei, germanul Martin Schulz.

Totodată, sursa conchide că ieri, Alexis Tsipras l-a sunat pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, înaintea summitului Eurogrup, explicîndu-i că economia greacă are nevoie urgentă de un împrumut.

„Barack Obama a exprimat speranţa unui rezultat favorabil al negocierilor” Greciei cu creditorii internaţionali, a comunicat Casa Albă, menţionînd că Statele Unite doresc menţinerea Greciei în zona euro.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţîndu-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începînd de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurînd o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sînt minime.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?