Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Calmîc: Transnistria nu poate fi partener comercial al Rusiei separat de Moldova

6 iul. 2015,, 15:45   Economie
5183 2
Foto: noi.md
Includerea de către Rusia a Transnistriei în registrul său al partenerilor comerciali în calitate de structură independentă contravine normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), consideră viceministrul Economiei al Moldovei Octavian Calmîc.

Solicitat de "Infotag", el a spus că, conform acordurilor internaţionale ale OMC, acordurile comerciale sînt semnate între ţări, nu şi regiuni, cum este indicat în decizia Serviciului federal pentru control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor).

„Aceasta este încălcare a normelor OMC, deoarece membrii acesteia trebuie să fie recunoscuţi la nivel internaţional. În cazul regiunii transnistrene, care este parte a Republicii Moldova, asemenea contracte urmează a fi semnate la nivel statal", a spus Calmîc.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, de asemenea, consideră că în condiţiile situaţiei bilaterale comercial-economice dintre Moldova şi Rusia, Rosselhoznadzor ar trebui să fie mai precaut în ceea ce priveşte statutul autoproclamatei RMN.

"Mărfurile transnistrene primesc certificat moldovenesc de export. Fără certificatul moldovenesc mărfurile nu pot fi exportate", a spus el.

La începutul lunii iulie, Rosselhoznadzor a indicat Transnistria în calitate de stat independent. În registrul nou al partenerilor comerciali ai Rusiei Transnistria este amplasată între Portugalia şi Puerto Rico. Mai tîrziu rubrica a fost eliminată, însă organul de control nu a comentat în nici un mod situaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?