X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cînd și unde va avea loc Festivalul „Polobocul de aur”

2 iul. 2015,, 17:45   Societate
2740 0

Когда и где состоится фестиваль «Золотая бочка»?
Foto: onlyall.net

Pe 2 iulie Comitetul de organizare a Festivalului vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare „Polobocul de aur” a stabilit data și locul desfășurării următoarei ediții – 14 mai 2016 la Căușeni, informează NOI.md.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a menționat că tradițional, locația Festivalului este aleasă după proveniența celor mai bune vinuri artizanale din cadrul concursului precedent, iar în acest an mulți cîștigători ai ,,Polobocului de aur” sînt din zona vitivinicolă Ștefan Vodă, care include raioanele Căușeni și Ștefan Vodă.

„Zona dispune de un potențial vitivinicol foarte important, cu tradiții îndelungate de cultivare a viței-de-vie și producere a vinului, reprezentînd un interes turistic major. Astfel cea de a doua ediție a Festivalului se va desfășura într-o locație similară celei din anul curent, pe care noi am numit-o simbolic „Valea Botnei”, deoarece se află pe malul rîului Botna, la marginea orașului Căușeni, fiind la fel de pitorească și bogată în tradiții autentice ca și Valea Răciulei. Nici data evenimentului nu este una întîmplătoare, avînd în vedere că în fiecare an, Festivalul va avea loc în cea de a doua sîmbătă după sfintele Sărbători de Paști”, a declarat Valeriu Lazăr.

La prima ediție a Festivalului, în jur de trei mii de vizitatori au savurat vinul de casă, minunile culinare și programul artistic. În cadrul evenimentului, au fost expuse vinurile a peste 40 de producători de vin artizanal, înscriși la concursul „Polobocul de aur”, vizitatorii avînd ocazia să desemneze cel mai bun vin la categoria „Preferința consumatorilor". De asemenea, atît vizitatorii, cît și producătorii de vin au avut posibilitatea de a participa gratuit la masterclassuri de producere a vinului de casă, dar și să participe la lecții de olărit, împletit în lozie și dogărit, organizate de meșterii populari din regiunea codrilor.

Începînd cu anul 2002, Camera de Comerț și Industrie organizează concursul pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur”, iar din anul curent, concursul, a evoluat în Festivalul vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de Aur”. Pe parcursul celor 12 ediții de concurs, au fost prezentate peste 7300 de mostre de vin, dintre care peste 152 au devenit învingătoare.

Din acest an, în Regulamentul concursului este inclusă o nouă nominalizare și anume: vin din soiuri autohtone, astfel pot intra în competiție vinuri din soiuri precum feteasca albă, feteasca regală, feteasca neagră, rară neagră etc. Nominalizarea are drept scop popularizarea și promovarea vinurilor produse din soiuri moldovenești.

Prin intermediul Festivalului „Polobocul de aur”, organizatorii își propun să dezvolte cultura antreprenorială în rîndul micilor producători, ajutîndu-i să inițieze afaceri specializate în producerea vinului artizanal, afaceri agroindustriale, să-și deschidă agropensiuni pentru a se putea încadra cu succes în circuitul turistic național. De asemenea, evenimentul are drept scop popularizarea vinului artizanal, tradiţiilor de fabricare a acestuia şi produselor gastronomice autohtone; promovarea culturii de producere și consum, efectuarea schimbului de informaţii între producătorii de vin de casă și stabilirea relațiilor de colaborare cu întreprinderile specializate. Astfel, în perioada septembrie-noiembrie 2015, pentru producătorii de vin de casă vor fi organizate seminare, privind instituționalizarea producătorilor de vin de casă, prepararea și păstrarea vinului de casă, înregistrarea mărcilor.

Și la cea de a doua ediție a Festivalului sînt așteptați cei mai iscusiți producători de vin de casă din întreaga țară, organizatorii pregătind un amplu program artistic cu implicarea ansamblurilor folclorice, meșterilor populari din regiunea Căușeni, Ștefan Vodă, dar și din raioanele din stînga Nistrului.

Totodată, AGEPI împreună cu CCI a lansat procesul de identificare a produselor tradiționale zonei pentru a oferi suport consultativ în vederea înregistrării acestora ca și indicații geografice și includerea în circuitele comerciale și turistice naționale și internaționale.

Organizatorul evenimentului este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu ministerele și agențiile guvernamentale de resort, autoritățile publice locale și Asociaţia Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?