X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Patru cazuri de violență, încălcări minore, o mituire și un pic de resurse administrative (VIDEO)

29 iun. 2015,, 16:22   Societate
3011 0
Foto: noi.md
Șeful grupului de observatori internaționali din cadrul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, Kimmo Kiljunen, a prezentat astăzi la Chișinău raportul preliminar privind turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova, informează NOI.md.

Principala concluzie a scrutinului, potrivit lui Kiljunen, este faptul că alegătorii au manifestat încredere față de organizarea și desfășurarea turului doi al alegerilor locale. „Drepturile fundamentale la alegerile din 28 iunie în general au fost respectate, chiar dacă au fost înregistrate cazuri separate de violență și unele încălcări”, a menționat șeful grupului de observatori ai OSCE.

Potrivit lui Kimmo Kiljunen, Comisia Electorală Centrală din Moldova s-a pregătit satisfăcător de turul doi și s-a bucurat de încrederea concurenților electorali și alegătorilor. Comisiile electorale de nivel mai jos, în opinia oficialului OSCE, s-au bucurat de un nivel de încredere mai scăzut, din cauza activității acestora în cadrul primului tur din 14 iunie. Principalele motive sînt legate de încălcările ce țin de înregistrarea temporară a alegătorilor. În opinia observatorilor, nemijlocit în ziua alegerilor CEC a activat profesionist și transparent.

Potrivit lui Kijlunen, încălcările și neajunsurile constatate în turul doi for fi discutate în Parlament. În context, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a declarat că instituția pe care o conduce va investiga cazurile respective.

Printre neajunsurile admise de CEC observatorii au menționat că, deși startul campaniei electorale pentru turul doi a fost anunțat pe 16 iunie, concurenții electorali au început campania deja pe 15 iunie, a doua zi după primul tur.

În opinia observatorilor internaționali, legislația Republicii Moldova nu reglementează în deplină măsură organizarea turului doi, inclusiv în ceea ce ține de rapoartele privind finanțarea candidaților.

Mass-media au reflectat mersul campaniei electorale, însă nu au putut asigura în totalitate o reflectare echidistantă. Potrivit experților, CCA nu a acordat o atenție suficientă respectării stricte de către mass-media a legislației în domeniul electoral.

În conformitate cu metodologia aplicată, grupul de experți ai OSCE nu a efectuat o monitorizare sistematică și multilaterală a proceselor electorale nemijlocit în ziua votării, însă au vizitat personal mai multe secții de votare. Printre încălcările înregistrate în turul doi experții au menționat patru cazuri de violență (la Bacioi, Racovăț și Cimișeni), utilizarea resurselor administrative în Dondușeni, Edineț și Comrat, un caz de corupere electorală la Stăuceni.

Observatorii vor prezenta recomandările concrete privind îmbunătățirea situației în raportul final, care va fi publicat peste o lună și jumătate.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?