X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

BNM: Inflația se va accelera în trimestrele următoare

26 iun. 2015,, 15:30   Economie
5050 1
НБМ: Инфляция ускорится в ближайшие кварталы
Foto: noi.md
Inflația se va accelera în trimestrele următoare, inclusiv din cauza bazei joase din anul precedent. Prognoza a fost făcută de Banca Națională a Moldovei, care a menționat că deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină indicele prețurilor de consum să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută, relatează NOI.md.

Potrivit datelor BNM, ritmul anual al inflaţiei în luna mai 2015 a constituit 8,1 la sută, majorîndu-se cu 0,5 puncte procentuale față de valoarea lunii precedente, preponderent ca urmare a contribuţiei din partea inflației de bază și a preţurilor la produsele alimentare de 3,7 şi, respectiv, 3,1 puncte procentuale. În luna mai, rata anuală a inflaţiei de bază a constituit 10,9 la sută, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente.

Banca Națională menționează că în Moldova conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor, cu accentuarea riscurilor inflaţioniste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul comerțului extern și al remitențelor populației, fapt ce poate influența ulterior evoluția inflației. BNM specifică că escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?