X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Figuranţii dosarului licitațiilor trucate sînt restabiliţi în funcţii prin instanţa de judecată

25 iun. 2015,, 14:15   Societate
3292 0
Foto: cronicadeiasi.ro
Figuranţii dosarului licitațiilor trucate sînt restabiliţi în funcţii prin decizia Judecătoriei sectorului Buiucani. Demisia şi-au contestat-o directorul adjunct al Spitalului de Urgenţă, Liviu Vovc, directorul grupului pentru coordonare a procesului de monitorizare a proiectului de restructurare a sistemului de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii, Victor Volovei, şi directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat. Ei au purces la exercitarea obligaţiunilor.

Surse din cadrul Procuraturii au comunicat pentru "Infotag" că eliberarea din funcţii și-au contestat-o anterior fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi, directorul Spitalului de Urgenţă Gheorghe Ciobanu și directorul interimar al Agenţiei Achiziţii Publice, Ghenadie Grib.

Decizia a fost atacată de avocaţii figuranţilor în legătură cu faptul că ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, i-a demis fără temeiuri legale, la "solicitarea reprezentanţilor anchetei".

Avocata Ana Ursachi a spus că acest dosar este un exemplu al modului în care autorităţile aruncă praf în ochii societăţii.

"Arestul fostului ministru al sănătăţii şi a zeci de subordonaţi ai săi a fost desfăşurat în momentul în care Guvernul Chiril Gaburici îşi asuma răspundere faţă de Parlament pentru pachetul de legi privind bugetul. Aceasta, amintesc, a fost o premieră pentru Moldova. Iar autorităţile au întreprins acest lucru pentru a reţine posibilele declaraţii dure ale experţilor, şi chiar poate acţiunile de protest ale activiştilor civici. Abuzurile şi încălcările admise de medici au fost depistate de Curtea de Conturi încă în 2013 şi era secretul lui polişinel. Dacă anchetatorii citeau atent materialele instanţei de doi ani în urmă, nu ar fi nevoiţi acum să facă valuri. Aşa la noi se luptă cu corupţia", consideră ea.

Fostul reprezentant al Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului Stanislav Pavlovschi a menţionat că "situaţia dată nu miroase a bine".

"Putem presupune următoarele: sau procurorii sînt incompetenţi, sau ei, din considerente de conjunctură, la timpul lor, arestau persoane nevinovate, sau aceştia pur şi simplu s-au înţeles", a spus el.

În total, în dosarul medicilor au fost reţinute 16 persoane. Majoritatea sînt şefi de instituţii medicale. Ei sînt suspectaţi de abuz în serviciu, corupţie şi fraude la achiziţionarea medicamentelor pentru nevoile instituţiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?