X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 515

Pericolul la care sunt expuse majoritatea ONG-urilor din țară

23 iun. 2015,, 14:45   Economie
2348 0

Закон о 2%, который мог бы помочь НПО, остается лишь на бумаге
Foto: large-obozrevatel.com

Două procente din impozitul pe venit ar putea fi oferite organizațiilor neguvernamentale care îi ajută pe copiii sau bătrânii ajunşi în dificultate. Deocamdată, banii nu pot fi transferaţi, deși Parlamentul a votat o astfel de lege încă anul trecut. Problema constă în faptul că nu există un mecanism de implementare, care, în mod normal, trebuia să fie elaborat în trei luni de la votul parlamentarilor.

Peste 90 la sută din sursele de finanțare a tuturor proiectelor şi iniţiativelor societăţii civile din Moldova sunt din afara țării.

"De obicei, anumiţi donatori vin cu un suport financiar de 3-4 ani, cu înţelegerea că autorităţile publice, fie locale, centrale o să preea anumite costuri", a spus membrul Consiliului naţional al organizaţiilor neguvernamentale din Moldova, Alexei Buzu.

Astfel, unele organizații riscă să rămâna fără bani pentru existență. Este și cazul Centrului "Memoria" care susține victimele torturii.

"Am existat doar din finanțare externă. Noi nu am primit sprijin, suport la nivel național, chiar dacă reabilitarea victimelor este o datorie, o obligatie a statului. Finantare externă mai avem până în august, din august nu ştim", a spus directorul Centrului "Memoria", Ludmila Popovici.

În aproape 15 ani, sute de victime ale torturii au fost beneficiari ai acestui centru.

O salvare pentru astfel de instituţii ar fi Legea 2%, votată acum un an de către parlamentari. Este vorba despre direcţionarea a doi la sută din impozitul pe venit pentru organizații neguvernamentale și alte instituții care îi ajută pe oamenii ajunși în dificultate. Deocamdată, legea votată nu poate fi implementată.

"Mecanismul este unul foarte complex şi sunt implicate şi alti actori ca ministerul Justiţiei, astfel durează în timp pentru a reglementa toate componentele", a declarat şefa Direcţiei legislaţie şi impozite directe Ministerul Finanţelor, Anastasia Eremeeva.

Legea nu le permite nici persoanelor juridice să-și redirecționeze doi la sută din venit organizațiilor obștești.

"Aici a fost temerea să spunem aşa, spălare de bani, pentru că întreprinderile mari ar putea, deşi îmi vine greu să cred, dar temeri există", a declarat preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Ștefan Creangă.

Anual, din veniturile persoanelor fizice sunt încasate în jur de 50 de milioane de lei în bugetul de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?