X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tapiola: UE vrea schimbări democratice în vecinătate

22 iun. 2015,, 16:25   Politică
3096 4

Tapiola: UE vrea schimbări democratice în vecinătate
Foto: noi.md

„UE vrea schimbări democratice în vecinătatea sa”. Astfel și-a început discursul șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul Forumului Regional al Societății Civile din Parteneriatul Estic, desfășurat la Chișinău. Evenimentul reunește circa 160 de reprezentanți ai societății civile din țările Parteneriatului Estic și din statele membre UE, informează NOI.md.

Diplomatul european se arată convins că fără responsabilizarea guvernanților societatea per ansamblu nu poate spera la o viață mai bună. Acest demers nu poate fi însă realizat fără participarea societății civile, afirmă Tapiola.

„Fără reforme și politici democratice nu putem ajuta guvernarea, iar societatea nu va simți impactul suportului european. Țările prezente aici sînt diferite, dar au în comun dorința pentru o viață mai bună, fără corupție, cu o cultură a responsabilității autorităților. UE va susține acest proces în continuare, oferind asistență, inclusiv financiară, dar efortul trebuie să fie reciproc, din ambele părți. Am prefera ca societatea civilă nu doar să monitorizeze procesul de guvernare, dar și să facă parte din procesul decizional”, a declarat Tapiola.

Potrivit directorul executiv al IDIS ”Viitorul”, Liubomir Chiriac, calitatea dialogului dintre societatea civilă și autoritățile în Republica Moldova lasă de dorit. „Dacă societatea civilă va fi unită, cu o voce unică, șansele ca această să fie auzită vor fi mult mai mari”, a punctat Chiriac.

În opinia liderului de proiect Stefan Malerius, societatea civilă poate juca un rol important în influențarea politicilor care vizează Europa de Est. „Societatea civilă poate monitoriza reformele politice și economice pe care și le-a asumat guvernarea, iar aici, desigur, intervine și colaborarea eficientă cu autoritățile”, a explicat expertul.

Menționăm că Forumul Societății Civile are loc în perioada 22-23 iunie în cadrul proiectului „Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?