Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Poisic: Este prematur de vorbit despre defaultul Moldovei, dar pentru întîrzieri la achitarea salariilor și pensiilor ne putem pregăti

19 iun. 2015,, 14:00   Economie
5642 0
Пойсик: Говорить о дефолте Молдовы преждевременно, но к задержкам зарплат и пенсий можно уже готовиться
Foto: noi.md
Această opinie a fost exprimată de către expertul în economie Mihail Poisic într-un interviu pentru NOI.md.

„Toate afirmațiile privind apropierea defaultului Moldovei sînt mai degrabă populism. Defaultul se produce atunci cînd statul nu-și poate onora angajamentele la creditele internaționale. Datoria noastră deocamdată este mică și noi sîntem capabili să o onorăm”, a declarat Mihail Poisic.

Expertul consideră că principalele probleme ale țării noastre sînt legate de deficitul considerabil al bugetului, care constituie circa 4 miliarde de lei. Mihail Poisic indică și faptul că în buget deja este inclusă o sumă foarte mare de credite externe și granturi.

„Întreruperea de facto a relațiilor cu FMI, nesemnarea memorandumului și plecarea din Moldova a Băncii Mondiale reprezintă un avertisment pentru toți donatorii – iată care e problema.

Problema este agravată de faptul că deficitul bugetului va crește și mai mult din cauză că aceste granturi și credite nu vor veni în volum deplin. Astfel, Banca Mondială deja a declarat că Moldova nu va primi 45 de milioane de dolari, iar acești bani deja au fost prevăzuți în buget. Deficitul enorm al bugetului înseamnă reducerea tuturor proiectelor investiționale: drumurile, aprovizionarea cu apă – toate acestea vor fi înghețate. La a doua etapă vor fi stopate programele sociale, iar la a treia – salariile și pensiile vor fi achitate cu întîrziere. Însă toate acestea nu înseamnă default”, a subliniat Mihail Poisic.

În calitate de exemplu de default real expertul aduce Grecia, care are datorii enorme pe care nu le poate deservi. De aceea, grecii au ridicat problema restructurării datoriilor. Potrivit lui Poisic, o situație similară s-a creat și în Ucraina, în timp ce în Moldova datoria externă deocamdată este mai mică în raport procentual, decît în SUA și multe state europene.

Vorbind despre posibilitatea de a evita consecințele negative ale deficitului bugetar, Mihail Poisic propune conducerii țării să înceteze să mai fure. „Banca Mondială a indicat foarte clar ce trebuie de făcut: de găsit miliardul dispărut, de început lupta reală cu corupția. În raportul reprezentantului Băncii Mondiale Alex Kremer se spune direct unde anume și cum s-au înrădăcinat schemele de corupție în Moldova. Investitorii occidentali au înțeles în sfîrșit că îi finanțează pe niște hoți și escroci. Banii alocați nu ajung pînă la populație și nu aduc niciun folos Moldovei”, a spus expertul.

În opinia lui Poisic, „vectorul european de dezvoltare”, anunțat de conducerea Moldovei, a devenit sinonim al hoției, mitei și înglodării țării în datorii și mai mari. Expertul este convins că acest mesaj a ajuns la europeni și americani, care acum îi semnalizează Moldovei că a venit timpul să întreprindă ceva.

„Vorbind despre default, el este posibil în Moldova. Orice organizație poate falimenta. Avînd în vedere cum ne distrugem propria economie, putem ajunge și la default, însă nu este corect să spunem acum că defaultul este aproape sau să vorbim despre date concrete”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?