X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Experți: Donatorii vor fi precauţi faţă de Moldova

18 iun. 2015,, 14:30   Economie
2301 2
Эксперты: отношение доноров к Молдове будет настороженным
Foto: noi.md
"Chiar dacă experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor veni în Moldova, aceasta va fi o misiune de monitorizare", consideră vicedirectorul Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză Galina Şelari.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", ea a spus că, deocamdată, nu se va începe discutarea noului memorandum cu FMI, deoarece nu este cu cine discuta.

"În ceea ce priveşte relaţiile Moldovei cu partenerii externi, despre problemele care pot fi a vorbit deschis şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Mai mult, s-a vorbit pînă la demisia Guvernului Chiril Gaburici", a menţionat ea.

În opinia Galinei Șelari, "problema" constă nu în relaţiile cu partenerii, ci în lipsa de dorinţă a clasei politice de a modifica calitatea guvernării statului".

Colaboratorul Institutului de Economie al Academiei de Ştiinţe, în trecut viceministrul Industriei, Mihail Poisic, consideră că Moldova este departe de insolvenţă.

"Datoriile Republicii Moldova, deocamdată, nu sînt exagerate şi ţara este în stare să le deservească. Problema este alta. Memorandumul cu FMI este roşu pentru toţi donatorii şi investitorii. Iar granturile şi împrumuturile externe sînt extrem de necesare", a spus expertul corespondentului "Infotag".

Economistul a amintit că Moldova are un deficit mare al bugetului: veniturile pentru 2015 sînt aprobate în sumă de 30,3 miliarde de lei, iar cheltuielile – de 34,3 miliarde de lei.

"Dar acoperirea găurii de 4 miliarde de lei acum este sub un semn mare de întrebare, autorităţile vor fi nevoite să taie din cheltuieli, cum se spune, în carne vie. În plus, recesiunea ce se apropie, care, de asemenea, nu promite nimic bun, precum şi haosul din sectorul bancar, unde e mai mult spectacol decît fapte reale", a conchis expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?