Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Fost deputat: Misiunea FMI și-a anulat vizita în Moldova din cauza iresponsabilităţii autorităţilor moldovene

18 iun. 2015,, 12:30   Economie
2468 3
Миссия МВФ отменила визит в Молдову из-за неадекватности ее властей
Foto: omg.md
Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, consideră că Misiunea FMI şi-a anulat vizita la Chişinău din cauza "iresponsabilităţii autorităţilor moldovene". Opinia a fost exprimată de fostul parlamentar într-un interviu acordat agenției "Infotag".

"Refuzul Misiunii FMI de a veni în Moldova şi suspendarea transferurilor financiare pentru sprijinirea bugetului din partea Băncii Mondiale (BM) demonstrează atitudinea partenerilor financiari internaţionali faţă de actuala guvernare din Moldova", a menţionat Ioniţă.

Potrivit lui, refuzul BM de a transfera Moldovei $45 milioane în calitate de sprijin bugetului a fost aşteptat, deoarece Banca lucrează în cooperare cu FMI, care s-a dezamăgit de acţiunile Guvernului şi este îngrijorat de aprofundarea crizei social-economice în ţară.

"Problemele mari vor începe cînd Uniunea Europeană va suspenda programele de grant cu Moldova şi ţara noastră va fi lipsită de încasări considerabile la buget, care astăzi abia de este executat. Deocamdată bugetul este funcţional datorită deprecierii valutei naţionale, care s-a ieftinit cu 35% faţă de principalele valute mondiale – dolarul SUA şi euro", afirmă Ioniţă.

El consideră că doar cu condiţia creării unei majorităţi parlamentare stabile există speranţa de a ieşi din colapsul economic care se poate stabili în Moldova.

"Avem nevoie de majoritate, care va fi diferită de ceea ce am văzut în Parlament în ultimele luni. În caz contrar, în următoarele săptămîni vor începe probleme în achitarea plăţilor bugetare, iar deja în toamnă ne aşteaptă un dezastru adevărat", a spus fostul deputat.

Ioniţă a criticat propunerea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană de a naţionaliza Banca de Economii (BEM).

"Aceasta este cea mai proastă propunere pe care am auzit-o în ultimii 20 de ani. Nu ştiu de ce s-a ghidat guvernarea, dar este inimaginabil. Unica soluţie rămîne lichidarea băncilor. Este o decizie rea, dar restul sînt cu mult mai periculoase pentru economie", a spus el.

Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, consideră că organizaţiile internaţionale prea tîrziu au conştientizat cine se află la putere în Moldova.

"Începînd cu 2013, m-am întîlnit cu ambasadorii acreditaţi în Moldova şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale. Încă atunci i-am rugat să ne ajute. În ultimul timp ceream să fie găsit miliardul, deoarece în final ei ni-l vor cere. Se pare că ei doar s-au trezit şi refuză să trimită bani", a spus Voronin miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?