X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Studiu: Climatul de afaceri din Moldova în trimestrul II s-a înrăutăţit

17 iun. 2015,, 12:45   Economie
2606 0
Исследование: деловой климат Молдовы ухудшился
Foto: ccifm.md
Climatul de afaceri din Moldova şi situaţia economică în trimestrul II al 2015 s-a înrăutăţit. Acest fapt rezultă din datele barometrului economic din Moldova, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag".

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa Moldova (CCI France Moldavie), Emmanuel Skoulios, a spus că "sondajul a fost realizat de la mijlocul lunii mai pînă la începutul lunii iunie între circa 100 de companii din republică".

Potrivit lui, alegerile locale, criza din sectorul bancar, ritmul lent de realizare al reformelor, demisia Guvernului au condiţionat faptul că s-a înregistrat o scădere sensibilă în cel de-al doilea trimestru, caracterizată printr-o stare de îngrijorare şi de aşteptare.

Directorul Asociaţiei de Colaborare Economică Germania-Moldova (MDW), Joachim Bischof, a spus că "cifrele de afaceri şi veniturile întreprinderilor chestionate înregistrate au fost cu mult sub aşteptările lor".

El a menţionat că "întreprinderile s-au arătat mai prudente în privinţa creării unor noi locuri de muncă, chiar dacă acestea au depăşit puţin investiţiile preconizate în primul trimestru".

"În pofida acestei tendinţe negative, 11% dintre întreprinderile chestionate se aşteaptă ca în următorul trimestru perspectivele lor de dezvoltare să rămînă stabile. Totodată, respondenţii speră la o evoluţie uşor pozitivă a afacerilor lor", a spus Bischof.

Directorul MDW consideră că "rezultatele întreprinderilor chestionate reflectă stabilitatea activităţii lor comerciale în trimestrul II, dar aceste rezultate sînt sub aşteptările întreprinderilor. Pentru trimestrul III antreprenorii prevăd o creştere nesemnificativă".

Potrivit lui, "veniturile întreprinderilor s-au redus considerabil, deşi la sfîrşitul trimestrului precedent, întreprinderile chestionate se aşteptau la o creştere a venitului, fie şi nesemnificativă. Asemenea tendinţă negativă se prevede şi în următorul trimestru".

El a menţionat că "investiţiile întreprinderilor chestionate au înregistrat o uşoară creştere pe parcursul ultimului trimestru, fiind puţin mai mari în comparaţie cu previziunile efectuate anterior. Pe parcursul următorului trimestru este prevăzută o creştere nesemnificativă a investiţiilor lor".

"Întreprinderile chestionate prevăd menţinerea efectivelor de personal la acelaşi nivel, cu posibile reduceri minore de personal", a spus Bischof.

Participanţii conferinţei de presă consideră că "cele mai multe schimbări le înregistrează companiile importatoare sau cele care vînd marfa importată, dar respondenţii afirmă că în următorul trimestru se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?