X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Banca Mondială va sprijini bugetul Moldovei cînd va vedea „măsurile de soluționare a problemelor din sectorul bancar”

16 iun. 2015,, 15:40   Economie
2351 2
ВБ поддержит бюджет Молдовы, когда увидит "меры"
Foto: 112.ua
Banca Mondială a rezervat pentru sprijinirea bugetului Moldovei în 2015 $45 milioane. Acest lucru rezultă din articolul "Cetăţenii Moldovei merită o economie curată", scris de şeful Reprezentanţei permanente a BM în Republica Moldova, Alex Kremer, relatează agenţia "Infotag".

"Totuşi, Banca Mondială nu poate oferi un suport atît de mare bugetului ţării fără acţiuni decisive în vederea soluţionării problemelor din sectorul bancar al Moldovei. Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin "uşa din faţă", în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin "uşa din spate", din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Aceasta a fost poziţia Băncii Mondiale din momentul apariţiei problemelor în sectorul bancar la începutul anului 2014", a scris Kremer.

Bancherul a amintit că, conform prognozei BM, economia RM în 2015 va înregistra o descreştere de 2% şi $45 mil. ar putea contribui la evitarea unor reduceri de investiţii şi servicii publice importante. "Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci cînd bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobînzii aferente acestor obligaţiuni. Prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale", se menţionează în articol.

BM recomandă autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate.

"Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor", consideră Kremer.

El presupune că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sînt către persoane implicate în această fraudă.

"Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor", subliniază şeful reprezentanţei BM în RM. Kremer a amintit că partenerii de dezvoltare ai Moldovei au transmis Guvernului note informative în februarie 2015. În acestea se menționează că, "deşi au fost evidente nereguli de la sfîrşitul anului 2013, autorităţile nu au întreprins acţiuni semnificative pînă la finele lunii noiembrie 2014".

"Notele informative enumeră acţiunile ce trebuie întreprinse pentru a proteja cetăţenii Moldovei de viitoare fraude bancare. Banca Mondială este pregătită să ofere recomandări tehnice privind aceste acţiuni, în cazul în care şi doar atunci cînd se va atesta un angajament veritabil pentru implementarea lor", a subliniat Kremer.

El consideră că cetăţenii Moldovei au dreptul la servicii publice mai bune şi merită locuri de muncă mai bine plătite.

"Venitul zilnic mediu al moldovenilor a constituit doar 77 de lei în 2013. O persoană din şase a avut insuficienţi bani pentru a-şi satisface nevoile de bază", se menţionează în articol, al cărui autor afirmă că pentru moldoveni este extrem de important ca banii publici să fie utilizaţi adecvat şi ca sectorul privat să se dezvolte în scopul creării locurilor de muncă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?