Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Încălcări la alegerile locale: observatorii au depistat semne de falsificare

16 iun. 2015,, 12:47   Politică
11776 4

Нарушения на местных выборах: наблюдатели усмотрели признаки фальсификации
Foto: omg.md

Victor Surugiu

Bilanțul alegerilor locale este făcut nu doar de Comisia Electorală Centrală, dar și de organele de drept, precum și de către observatorii naționali și internaționali, care de data aceasta au înregistrat sute de încălcări.


Ce examinează procurorii și polițiștii

În ziua alegerilor, la poliție au parvenit peste 300 de plîngeri în legătură cu încălcările comise în procesul votării. O parte dintre acestea se refereau la deteriorarea afișelor electorale, într-un șir de cazuri era vorba despre bani, propuși pentru vot în favoarea unui anumit concurent. Alegătorilor li se propuneau băuturi alcoolice, produse alimentare, 50 de lei pentru un vot.

În majoritatea cazurilor a fost inițiată procedura administrativă. Pe baza unor incidente au fost inițiate urmăriri penale. Astfel, Procuratura Generală a intentat un șir de dosare penale pe faptul încălcărilor admise în cadrul alegerilor locale, inclusiv cumpărarea alegătorilor în satul Soltănești, raionul Nisporeni, în orașul Otaci și în satul Vișniovca, raionul Cantemir.

Cinci locuitori ai satului Topala, raionul Cimișlia, au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind acuzați de huliganism. În urma unei încăierări la secția locală de votare, aceștia au deteriorat urnele de vot și un calculator, au distrus buletine de vot.

Tinerii care au participat la acțiunile violente au declarat poliției că au fost indignați de acțiunile unuia dintre concurenții electorali. El a adus un autobuz de oameni din altă localitate pentru ca să voteze pentru el. Cel mai probabil, alegerile din această localitate vor fi declarate nule.

Procuratura Generală a inițiat dosare penale pe faptul distribuirii la Orhei a pachetelor cu simbolica mișcării social-politice „Ravnopravie”, ce conțineau mărfuri de larg consum. Pe marginea acestui caz organele de drept așteaptă decizia instanței.

La procuratură, de asemenea, au parvenit materiale ce țin de votarea repetată, înregistrată în orașul Fălești. Nu este exclus că în următoarele zile vor fi cunoscute și alte încălcări care au devenit obiect al urmăririi penale.


Nereguli cu înregistrarea electronică

Între timp, observatorii au fixat zeci de încălcări care ar fi putut influența rezultatele votării. În total, alegerile locale au fost monitorizate de către 2200 de observatori din Moldova și 138 de experți de peste hotare. Mulți și-au exprimat temerea că neregulile în funcționarea registrului electronic al alegătorilor vor influența rezultatele prezenței la vot.

Potrivit observatorilor de la Asociația „Promo-Lex”, probleme cu registrul au fost observate la mai multe secții de votare din Chișinău, Bălți, Telenești și în alte localități. Defecțiunile, în special, apăreau din cauza deconectării temporare a internetului de către providerii locali.

Neregulile tehnice au fost depistate imediat de la deschiderea secțiilor de votare, cînd calculatoarele nu s-au putut conecta din prima tentativă la sistem. Probleme similare au fost înregistrate și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Atunci, CEC a explicat căderea programului prin deficiențe tehnice.

E remarcabil faptul că specialiștii de la organizațiile neguvernamentale de profil au avertizat CEC despre posibilitatea apariției problemelor similare și le-au recomandat să-și organizeze activitatea în regim offline. Însă CEC a ignorat aceste recomandări.

Mai mult, reprezentanții CEC declară că sistemul electronic de înregistrare „a funcționat practic fără probleme”. Ei spun că încălcările nu au fost majore și nu sînt de natură să influențeze rezultatele alegerilor.


Selfie cu buletinul de vot și agitația ilegală

Printre alte încălcări observatorii menționează transportul masiv al alegătorilor la vot. Au fost depistate douăzeci de cazuri de transport ilegal al cetățenilor la secțiile de votare. De asemenea, au fost înregistrate un șir de incidente legate de agitația politică.

Totodată, potrivit „Promo-LEX”, la cinci secții de votare nu erau safeuri, iar la alte cinci cabinele de vot erau amplasate prea aproape una față de alta. Au fost înregistrate și tentative de a scoate buletinele din secții, eliberarea a două buletine unei singure persoane, cazuri de votare fără documente. Lîngă unul dintre birourile de votare au fost găsite două buletine a căror proveniență nu putut fi stabilită.

De asemenea, au fost menționate următoarele incidente: intimidarea alegătorilor, deficiențe în funcționarea calculatoarelor, lipsa energiei electrice la multe secții de votare, deteriorarea urnelor de vot, probleme cu sigilarea lor. Mulți alegători nu s-au regăsit în liste, alții, venind la secția de votare, au depistat că pentru ei deja cineva votase.

În lista alegătorilor au fost incluse zeci de oameni decedați. Observatorii de la „Promo-Lex” au depistat doar la Chișinău 37 de asemenea cazuri. Pe de altă parte, la una dintre secțiile de votare au fost înregistrați 808 cetățeni, în timp ce în lista alegătorilor erau doar 80 de persoane.

Mulți alegători au fost prinși cum își făceau selfie cu buletinele de vot, care ulterior erau publicate pe rețelele de socializare sau expediate prietenilor. Aceste acțiuni se consideră încălcarea secretului exprimării voinţei.


Manipulări cu urnele mobile

Unii experți vorbesc despre cazuri de „aruncare” a buletinelor în urna de vot în procesul votării la unele secții de votare. Totodată, există bănuieli în legătură cu ieșirea cu urnele mobile de vot ce conțineau cereri falsificate, deseori cu un număr mai mare de buletine decît numărul cererilor.

Astfel, la un șir de secții observatorii au depistat urne mobile sigilate doar dintr-o parte. La alte secții, sigiliile la urna mobilă nu erau trase pînă la capăt. Într-o localitate, membrii biroului electoral de circumscripție au plecat cu urna mobilă la 10.30 și s-au întors la 15.30.

Urna a fost dusă la primărie și doar după aceasta – la secție. De asemenea, observatorii „Promo-LEX” au depistat sigilii rupte sub masa unui membru al biroului electoral. La solicitarea de a explica cele întîmplate, membrii biroului au aruncat repede sigiliile și s-au eschivat de la răspuns.


Resursa administrativă și „ajustarea” rezultatelor concurenților

Totodată, mulţi observatori și experți vorbesc despre utilizarea pe larg a resursei administrative și despre multiple acțiuni îndreptate spre „ajustarea” cu 1-2% a scorului pentru un concurent electoral sau altul. Despre falsificarea rezultatelor alegerilor au menționat reprezentanții „Partidului Nostru” și ai unui șir de alte formațiuni politice.

Comentînd rezultatele prealabile ale alegerilor locale, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, menționează că în teritoriu, liberal-democrații și democrații au utilizat „din plin” resursele administrative și financiare, fapt ce le-a permis candidaților acestor partide să ocupe primul loc în mai multe raioane. Potrivit lui, următorii pași ai socialiștilor vor fi îndreptați spre lipsirea partidelor de resursa administrativă.

Fostul vicepremier Nicolae Andronic consideră că obținerea celor mai multe voturi de către Dorin Chirtoacă a fost determinată, în primul rînd, de resursa administrativă, „utilizată masiv în primul tur”. El este convins că în cel de-al doilea tur se vor implica la maximum structurile municipale subordonate Partidului Liberal și nemijlocit lui Chirtoacă.

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de consilier municipal al Chișinăului Vlad Batrîncea susține că rezultatele alegerilor la Chișinău vor depinde de nivelul de falsificare: „Există cifre concrete. Acestea sînt documente publice, ele sînt și pe Internet, le-a văzut întreaga țară. Totul depinde de volumul falsificărilor ce vor fi admise de Chirtoacă”.

„La Chișinău, spoilerii și-au făcut treaba, iar mașinațiile din suburbii i-au completat. Se are în vedere, desigur, prima poziție a lui Dorin Chirtoacă. În general, totul se înscrie destul de logic în albia politicii interne din ultimii ani”, scrie pe rețelele de socializare analistul politic Ernest Vardanean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?