Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

OSCE/ODIHR consideră alegerile din 14 iunie din Moldova libere

16 iun. 2015,, 11:00   Politică
2194 2
Наблюдатели ОБСЕ/БДИПЧ: выборы 14 июня были свободными
Foto: ipn.md
Observatorii OSCE/BIDDO consideră că alegerile locale generale din 14 iunie din Moldova au fost desfăşurate activ, în general libere, deşi reflectate prin mass-media influenţată politic. Aprecierea a fost dată luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, de către şeful misiunii limitate de observare a alegerilor, ce lucrează în republică din 14 iunie, Kimmo Kiljunen.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că aceasta este aprecierea dată rezultatelor preliminare ale alegerilor.

"Scrutinul local a fost administrat eficient şi au oferit electoratului o alegere diversă. Acesta s-a desfăşurat în contextul turbulenţelor politice cauzate de un scandal financiar masiv şi demisia prim-ministrului cu două zile înainte de alegeri. Atmosfera campaniei electorale a fost puternic afectată de divizarea forţelor politice şi a societăţii, legate de orientarea de viitor a ţării", consideră expertul.

Kiljunen a menţionat că modificarea legislaţiei cu cîteva săptămîni înaintea alegerilor, în primul rînd în ceea ce priveşte organizarea şi finanţarea campaniei electorale, nu corespunde practicii internaţionale pozitive.

"În pofida acestor modificări legislative şi rolului consolidat de supraveghere al Comisiei Electorale Centrale (CEC), sistemul actual de reglementare a desfăşurării campaniei electorale este insuficient pentru a asigura transparenţa, integritatea şi responsabilitatea finanţării campaniei. CEC a publicat pe site-ul său şi a emis 14 avertismente pentru încălcări la întocmirea rapoartelor, iar conducerea comisiei a declarat că nu a avut suficiente resurse umane pentru a monitoriza finanţarea campaniei în mod eficient", a afirmat misiunea de observare a alegerilor.

"În procesul campaniei electorale au fost înregistraţi candidaţi la 898 de funcţii de primar şi pentru 11 680 funcţii de consilieri, printre care 1004 candidați independenţi, 19 partide şi două blocuri, ceea ce a asigurat electoratului o alegere diversă", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?