Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Lițkai: Și peste mii de ani urmașii romanilor cer pîine și circ

16 iun. 2015,, 10:00   Politică
2961 3
Лицкай: И через тысячи лет потомки римлян требуют хлеба и зрелищ
Foto: gagauzinfo.md
Fostul șef al Ministerului Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, expertul politic Valeri Lițkai, intervievat de NOI.md, și-a împărtășit viziunea asupra cauzelor victoriei lui Renato Usatîi și Ilan Șor în lupta pentru fotoliul de primar al orașelor Bălți și Orhei.

„Anul trecut controversatul Renato Usatîi și-a început marea carieră politică. A desfășurat-o cu glorie și decădere, și dacă nu ar fi fost eliminat din alegerile parlamentare, nu este exclus că acum ar domina pe flancul de stînga al politicii moldovenești”, consideră Lițkai.

În opinia lui, eliminarea lui Usatîi din cursa electorală în noiembrie 2014 a avut un efect de cumulare. Acea sursă multinațională pe care a cîștigat-o Usatîi prin perseverență și amploare a căpătat o aureolă de martir „pentru popor”. Acest lucru i-a permis lui Usatîi, care a concentrat toate într-un singur oraș, să cîștige cursa electorală, practic fără adversari.

Totodată, Valeri Lițkai nu exclude că, dacă Renato Usatîi ar alege în locul postului de primar al orașului Bălți funcția de primar general al Chișinăului, rezultatul ar fi același. Deoarece la alegerile din 14 iunie s-au ciocnit două mecanisme de aceeași capacitate – cel de dreapta, dirijat de participanții schemelor economice din umbră, și cel de stînga, la baza căruia stau majoritatea locuitorilor care balansează la limita sărăciei.

Expertul este convins că deja mîine Renato Usatîi va organiza la Bălți un oarecare concert mare. „Oamenii își doresc miracole! Și dacă la Chișinău nu este cu putință, Renato Usatîi ușor va organiza „un miracol pe roți” la Bălți. El va povesti despre „orașul-bomboană”, „Sankt-Petersburgul la pătrat”, iar localnicii ce și de la cine să mai aștepte? Usatîi a înscris în porțile goale și a cîștigat. Acum ne rămîne să aflăm, va fi sau nu un miracol? Și acest lucru va fi clar foarte curînd. Și dacă Usatîi va reuși – se poate vorbi despre perspectivele unei coaliții de stînga, iar dacă nu va reuși – el pur și simplu va pieri”, a concluzionat Lițkai.

„În ceea ce privește Orheiul, consideră expertul, aici e aceeași situație, ca și în cazul lui Abramovici la Ciukotka. Trăiesc ciukcii în voia lor și brusc li se spune: „Aveți un guvernator nou, Abramovici”. Și iată că vine chiar Abramovici: „Cum trăiți, ciukcilor? Iată, poftim cîteva milioane pentru nucșoare. Nu-mi pare rău. Poftim aeroportul, și reparație în corturi”. I-a alintat pe copii, dar ce ar fi fost fără aceasta? Nimeni nici nu l-ar fi observat. Iar acum ciuckcii, care trăiau fără nici o speranță, strigă: „Îți mulțumim, Roma, pentru copilăria noastră fericită”. Comedie… Iată că și la Orhei a venit Șor cu un elicopter albastru. Și s-a pornit. Toți localnicii așteaptă că el va fi generos cu bugetul local. Va construi ceva. Ce opțiuni mai au ei? Dacă nu-l aleg, nu se așteaptă la minuni, elicopterul nu vine și în locul majorării bugetului în Primărie se instalează un funcționar neobservat”, a spus Valeri Lițkai.

În opinia lui, situația creată demonstrează încă o dată slăbiciunea și înapoierea morală a partidelor parlamentare moldovenești: „Mediocritatea atît de mult avansează, încît oricine poate să vină, să cînte sau să danseze mai frumos și să ordone. Ne rămîne doar să regretăm că Ilan Șor nu a adus-o înainte de alegeri la Orhei pe soția sa, Jasmin, cu o serie de concerte. Atunci el ar fi cîștigat cu rezultatul de 101 la sută din voturi încă pînă la alegeri”, a glumit Valeri Lițkai.

Totodată, expertul a specificat că ar fi incorect să se vorbească că în Moldova contemporană totul decid banii. Pentru a ne convinge de contrariu, Lițkai ne-a propus să apreciem rezultatele obținute la 14 iunie de Partidul Democrat, care are mulți bani: „Banii singuri nu joacă un rol mare. Aici nu e Elveția. În Moldova banii neapărat trebuie să fie însoțiți de un show calitativ! Și peste mii de ani urmașii romanilor cer pîine și circ”, a menționat Valeri Lițkai.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?