Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Franța: Suspendat din partidul său de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen contraatacă în justiție

12 iun. 2015,, 19:45   Externe
3072 0

Foto: agerpres.ro

Liderul istoric al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a contestat vineri în justiție suspendarea sa din partidul Frontul Național (FN), prezidat din 2011 de fiica sa Marine, care intenționează, de asemenea, să-l priveze de titlul său de președinte de onoare, informează AFP.

După mai mult de două ore de dezbateri centrate pe dreptul asociațiilor și statutul FN, tribunalul din Nanterre (regiunea pariziană) și-a amânat decizia pentru 2 iulie. Nu există nicio garanție de democrație în funcționarea internă a FN, ceea ce m-a determinat să fac apel la arbitraj din partea justiției', a declarat cofondatorul FN, în vârstă de 87 de ani, părăsind tribunalul.

Liderul istoric al partidului vreme de 40 de ani a cerut anularea suspendării sale decisă la 4 mai în cadrul unei ședințe a biroului executiv, cea mai înaltă instanță a partidului, decizie 'ilegală, anormală și excesivă', potrivit lui Jean-Marie Le Pen. El contestă mai ales faptul că a fost 'privat de drepturile sale' în calitate de președinte de onoare, estimând că aceste funcții pe care le-a deținut din 2011 nu sunt legate de calitatea sa de aderent.

Marine Le Pen a decis suspendarea tatălui său după noile declarații provocatoare făcute de acesta la începutul lui aprilie, reluând viziunea sa, de mai multe ori condamnată de justiție, asupra camerelor de gazare, pe care le-a calificat drept 'detaliu' al istoriei. Un congres extraordinar al FN a fost convocat pentru luna iulie, în scopul 'modernizării instanțelor', dar mai al 'suprimării președinției de onoare'.


'A fost respectată procedura internă', a ripostat avocatul FN, Frederic-Pierre Vos, amintind că Jean-Marie Le Pen a refuzat să asiste la reuniunea biroului executiv care l-a suspendat. Avocatul a cerut tribunalului să se declare incompetent în această problemă internă, care ține de viața unui partid, sau eventual să invite la conciliere. Marine Le Pen a declarat, vineri, că nu are 'nicio temere' în ceea ce privește ofensiva începută de tatăl său. Potrivit AFP, sosirea lui Jean-Marie Le Pen la tribunal a ocazionat, vineri dimineața, violente busculade între polițiști, zecile de jurnaliști și membri ai serviciului de pază al partidului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?