Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Banca de Economii – o bombă cu ceas

12 iun. 2015,, 10:00   Societate
4076 1

Foto: noi.md

Site-ul http://jurnal.md a publicat un articol în care se exprimă o opinie despre consecințele naționalizării Băncii de Economii. Punctul de vedere al autorului prezintă interes, de aceea NOI.md îl publică în întregime.

Demult se vorbeşte în mediile noastre politice, economice, bancare, în popor chiar, despre problema Băncii de Economii şi a celorlalte două bănci comerciale care au provocat în ultimul timp o criză de proporţii în viaţa social economică şi au bulversat opinia publică, provocînd proteste de amploare.

Problema problemelor această bancă asupra căreia se aştepta o soluţie decisivă din partea factorilor decidenţi. Şi iată că după îndelungi aşteptări, după s-ar părea sugerarea şi elaborarea unui şir întreg de soluţii din partea societăţii civile, a Uniunii Europene, a organismelor financiare internaţionale, în persoana unor specialişti avizaţi, guvernanţii în sfîrşit s-au decis. Din multele variante care li s-au pus la îndemînă au ales-o pe cea mai rea: naţionalizarea BEM.

Ce se poate de spus aici. Este o lovitură în economia R. Moldova şi în toţi cetăţenii ei. Trecem peste faptul că asemenea decizii se pot lua doar de Parlament. Admitem că este o declaraţie pur politică. Dar chiar şi în acest caz ne întrebăm: pentru ce? Pentru a cîştiga dividende politice din partea populaţiei necunoscătoare şi credule acum în preajma primului tur de scrutin al alegerilor locale? Nu cred, populaţia s-a deşteptat şi nu mai crede în asemenea declaraţii facile? Sau de a influenţa negocierile cu FMI care are ca una din precondiţii de semnare a memorandului lichidarea celor 3 bănci comerciale (Triada). Nici motivaţia aceasta nu trece. Republica Moldova nu este în situaţia cînd poate negocia cu asemenea precondiţii.

Şi atunci pentru ce asemenea declaraţii ale Domnului Lupu conform cărora banca trebuie să funcţioneze pentru ca să existe posibilitatea investigării dispariţiei banilor. Este una de manipulare a cetăţenilor necunoscători şi creduli. Există legea privind necesitatea arhivării tuturor documentelor. De la existenţa R. Moldova ca stat independent, au existat mai multe bănci comerciale despre care mulţi cetăţeni nici nu mai ţin minte (exemplu: BasarabiaBank, Intreprinzbanca, Guineea Banca...) Arhiva tuturor operaţiunilor acestor bănci este păstrată şi poate fi consultată dacă este necesar. Şi atunci? Dacă ai dorinţa să ştergi urmele jafului, poţi să faci acest lucru mai simplu, naţionalizează banca. Lucrurile acestea pentru un om care gîndeşte sînt la suprafaţă.

Cum va fi naţionalizată această bancă dacă la moment nu există o lege? Este prima întrebare care şi-o pun în acest context analiştii. Domnul Negruţa, de exemplu, spune că există 3 căi de naţionalizare:

1. Statul ia proprietatea altuia şi nu plăteşte nimic. În justiţie nimeni nu poate să-şi găsească dreptate pentru că justiţie nu-i.

2. Statul roagă frumos toţi ceilalţi proprietari să cedeze acţiunile benevol şi aceştia o fac cu mare plăcere pentru a scăpa de datorii.

3. Statul cumpără acţiunile celorlalţi. Dă banii plătiţi de contribuabili pentru a procura o gaură. Dacă se merge pe a 3-a cale, va fi necesar, după propriile estimări, să cheltuim aproximativ 600-700 de milioane de lei în acel moment cînd acţiunile acestei bănci nu valorează nici un sfanţ. După care va fi necesar de a capitaliza această bancă comercială pentru o funcţionalitate în parametri normali cu aproximativ 10 mld de lei. Asta în timp ce bugetul R. Moldova nu are posibilitatea să achite concedialele pentru profesori. Banca Naţională a R. Moldova va fi nevoită să facă o nouă emisie de bani (să pornească "tiparniţa” ) neacoperită. La momentul de faţă, BNM a emis după estimările mele aproximativ 12 miliarde de lei.

Ca rezultat, efectele acestei decizii politice vor fi dezastruoase pentru economia R. Moldova şi pentru actualii si viitorii cetăţeni ai Republicii Moldova. Iată doar cîteva din ele, mai importante, declanşatoare de cutremur.

Majorarea de către BNM a masei valutare, rata de bază a căreia la moment se află la 14,5%. Putem să ne aşteptăm la o creştere cu pînă la 20-23%. Rata dobînzilor la credite în acest caz va creşte la 40-45%. Acest lucru va distruge puţinii agenţi economici care mai răsuflă din greu în activitatea sa.

Scăderea intrărilor în buget din partea agenţilor economici şi a impozitelor indirecte din cauza scăderii consumului populaţiei va provoca incapacitatea statului de a achita salarii şi pensii.

Guvernanţii trebuie să pună mîna pe inimă şi să recunoască în faţa lumii şi a propriei conştiinţe că există doar o singură soluţie: reformarea justiţiei, la modul real, şi încheierea acordului cu FMI.

Dezastrul se va întinde în toate sectoarele bugetare, spitale, grădiniţe, şcoli. Dacă la momentul de faţă (după "tipărirea" de către BNM a 12 mld de lei ) energia electrică trebuie să se scumpească cu 60-70%, după naţionalizarea BEM energia electrică va creşte cu încă ~70%.

Moneda naţională va fi în continuă devalorizare faţă de toate valutele cu oscilaţii mai mari decît cele înregistrate în această iarnă.

Tot această decizie va determina BNM să mărească rata rezervelor obligatorii a băncilor comerciale. Pentru a minimiza fluxul banilor către piaţa valutară şi apariţia riscurilor în sectorul bancar. Acest fapt va lovi în băncile comerciale printre care există unele cu turaţii instabile.

Este momentul cînd întreaga societate trebuie să se mobilizeze şi să zică un „NU!” hotărît unor asemenea decizii menite să apere mai mult interese de grup decît colective, de ţară.

Noi, cetăţenii R. Moldova, trebuie să scăpăm de această Bancă-Bombă cu ceas, să nu mai apară tentaţia viitorilor politicieni de a stoarce ultimii bănuţi din buzunarele cetăţenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?