Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Material inovator care va permite aripilor de avioane să se repare singure

12 iun. 2015,, 01:00   Externe
3610 2

Foto: mail.ru

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au reuşit să obţină un material inovator din care vor putea să construiască o aripă de avion ce va fi capabilă să se repare singură în cazul apariţiei unor fisuri, informează huffingtonpost.fr.

În urma unui studiu care a durat 3 ani, cercetătorii au găsit o soluţie eficientă pentru a evita apariţia unor fisuri nedetectabile la nivelul aripilor şi fuselajelor aeronavelor. Soluţia constă în aşa-numitele "microsfere" care pot fi adăugate în carbon. În cazul unui impact, microsferele eliberează, spărgîndu-se, un lichid care se infiltrează în fisuri şi se întăreşte la contactul cu un catalizator. Durata procesului de "vindecare" variază, de la cîteva ore la o zi, în funcţie de temperatura exterioară.

"Ne-am inspirat din corpul uman. Evoluţia noastră nu ne permite să rezistăm la toate atacurile fizice - altfel, ar fi trebuit să avem o piele la fel de groasă ca aceea de rinocer", a explicat profesorul Wass, într-un interviu acordat publicaţiei The Independent. "Dar, dacă ne rănim, sîngerăm, iar apoi se formează o coajă şi rana se vindecă. Am aplicat pur şi simplu această capacitate asupra unui material sintetic: vom obţine lucruri care se vor vindeca singure", a declarat profesorul Duncan Wass, specialist în modificarea materialelor din fibră de carbon.

Potrivit creatorilor săi, noul material revoluţionar va fi accesibil publicului larg într-un viitor apropiat. "Am ajuns într-un stadiu în care putem deja să anunţăm că, în următorii cinci sau zece ani, vom asista la apariţia pe piaţă a unor produse uluitoare, precum un ecran de telefon mobil care va putea să se repare singur", a spus profesorul Wass. Studiul, finanţat de Consiliul britanic de cercetări în inginerie şi ştiinţe ale fizicii, a făcut parte dintr-un proiect de colaborare între universităţile din această ţară şi sectorul industrial.

Conceptul ar putea fi folosit şi în industria automobilelor şi în cea a energiilor regenerabile - de exemplu, la nivelul paletelor instalaţiilor eoliene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?