Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Prognoze sumbre de la Banca Mondială, pentru Moldova

11 iun. 2015,, 17:45   Economie
3710 2
Неутешительный прогноз ВБ для молдавской экономики
Foto: badpolitics.ro
Banca Mondială a confirmat că se așteaptă în acest an la o scădere a economiei moldovenești cu 2%, însă prognozează restabilirea acesteia în următorii doi ani. Astfel, Banca Mondială prognozează pe anul 2016 o creștere a PIB-ului Moldovei cu 1,5%, iar pe anul 2017 – cu 4%, notează NOI.md. Aceste date se conțin în recentul raport cu privire la perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondială.

În raportul din luna ianuarie Banca Mondială a prognozat pe anul 2015 o creștere a PIB-ului Moldovei cu 3%, iar în următorii doi ani – cu 3,5% și 5%, respectiv. Însă ulterior, economistul superior al Băncii Mondiale, Ruslan Piontkovski, a menționat în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău că Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere economică a Moldovei și alți indicatori macroeconomici. Potrivit expertului, aceasta se explică printr-un șir de factori, principalul fiind declinul activității economice ai celor mai importanți parteneri comerciali ai Moldovei, în special Rusia și Ucraina, avînd în vedere situația geopolitică tensionată din regiune. Totodată, din cauza recesiunii economice din Rusia, s-au redus remitențele muncitorilor migranți moldoveni. S-a diminuat semnificativ și volumul exportului moldovenesc, pe fundalul embargoului rusesc.

De menționat că Ministerul Economiei din Republica Moldova și experții FMI prognozează pentru anul 2015 o diminuare a PIB-ului cu 1%, iar pentru anul 2016 – o creștere cu 3%.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în ianuarie 2015, a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 4% pînă la 0%, iar în luna mai a revizuit prognoza pînă la o diminuare a PIB-ului cu 2%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?