Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Au fost elaborate reguli pentru importul şi producţia jucăriilor în ţară

11 iun. 2015,, 11:00   Societate
3194 0

Foto: acasa.ro

Jucăriile produse sau importate pe piaţa din Moldova trebuie să fie fabricate dinmateriale sigure şi să poată fi curăţate uşor. De asemenea, etichetele trebuie să conţină instrucţiuni în limba romînă şi, neapărat, avertismente. Aceasta prevede un proiect de regulament privind siguranţa jucăriilor, elaborat în premieră de autorităţi.

"Părinţii înainte de a procura o jucărie pentru copii trebuie să fie foarte atenţi la compoziţia materiei prime din care s-a făcut acest produs. În cazul în care nu avem declaraţia de conformitate care atestă conformitatea produsului amenda constituie pînă la şase mii de lei, şi în cazul în care nu avem informaţia relevantă asupra produsului în limba de stat, vorbim de amendă de pînă la 12.000 de lei", a spus şeful Direcţiei control produse industriale şi servicii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Viorle Bondarciuc.

Documentul mai prevede că jucăriile trebuie să reziste fără a se deforma în mîinile copiilor. Studiile efectuate de reprezentanţii Comisiei Europene au demonstrat că utilizarea anumitor componenţi chimici pentru fabricarea jucăriilor este periculoasă pentru sănătatea pruncilor.

În Uniunea Europeană a fost limitat şi conţinutul nichelului în jucăriile electrice.

Legislaţia moldovenească nu reglementează aceste norme, spun autorii proiectului. Jucăriile vor fi verificate de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?