Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Politologul Vasili Kaşirin: Moldova joacă riscant punînd la încercare răbdarea Rusiei

5 iun. 2015,, 13:00   Politică
10078 8
Политолог: Молдова ведет рискованную игру, проверяя терпение России
Foto: novostipmr.com
Interdicţiile sistematice de intrare în Moldova impuse experţilor, jurnaliştilor ruşi şi militarilor din GOTR sînt în primul rînd un joc periculos de verificare a răbdării Rusiei, consideră vicedirectorul Centrului Nistru-Prut al Institutului Rus de Cercetări Strategice, Vasili Kaşirin.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a criticat într-un interviu pentru "Новости Приднестровья" acţiunile Kievului, în special privind interdicţia de a tranzita Ucraina spre Transnistria pentru militarii şi mărfurile ruseşti.

"Presiunile asupra contingentului rusesc din Transnistria din partea autorităţilor Ucraine, cu siguranţă, sînt parte a strategiei coordonatorilor occidentali, în special a celor americani, de "dezgheţare" a conflictului de pe Nistru şi lichidarea RMN", este convins expertul.

El a spus că "structurile occidentale au nevoie de criză şi război în această regiune a spaţiului postsovietic, iar autorităţile Kievului din partea lor urmăresc un scop dublu – îndeplinesc instrucţiunile stăpînilor lor pentru tensionarea situaţiei pe Nistru şi, totodată, speră că acţiunile lor pe dimensiunea transnistreană pot deveni obiectul negocierilor cu Rusia, care vor viza şi subiecte strict economice".

Expertul a apreciat drept "extrem de instabilă" şi situaţia autorităţilor moldoveneşti.

"Anumite forţe din conducerea Moldovei, desigur, ar fi bucuroase să folosească situaţia actuală din Ucraina pentru a se răfui cu Transnistria. Dar în Republica Moldova continuă criza guvernării. Puterea încearcă să manevreze între Occident şi Rusia, fiindu-i frică de venirea la putere a opoziţiei proruse. Altfel vorbind, ei se tem să rupă toate legăturile şi se tem de apariţia unui conflict activ pe Nistru", a spus politologul.

El consideră că "Rusia deocamdată aşteaptă, şi impertinenţa părţii moldoveneşti, evident, creşte cu încetul".

"Dar ei trebuie să înţeleagă că răspunsul va urma. Totodată, acesta poate afecta serios interesele de afaceri din Rusia ale unor persoane, legate de conducerea Moldovei. La Chişinău la putere este un guvern de comercianţi şi trebuie lovit în cel mai sensibil loc – în business", a subliniat politologul.

Kaşirin este "un vechi prieten al Transnistriei". El efectua dese vizite la Tiraspol, pledînd pentru independenţa autoproclamatei RMN. Conform unor informaţii neoficiale, el este consilierul informal al preşedintelui Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi ministrului de externe Nina Ştanski şi participa regulat la şedinţele principalelor organe de stat din Transnistria. I s-a acordat cetăţenie transnistreană şi este proprietarul unui apartament la Tiraspol.

Pe 12 octombrie 2014 Kaşirin a fost reţinut pe Aeroportul Chişinău la sosirea de la Moscova. I s-a declarat că este persoană indezirabilă în Republica Moldova şi a fost expulzat din ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?