X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

FMI și-a redus estimările privind creșterea economiei americane la 2,5%

4 iun. 2015,, 23:55   Externe
2429 0

Foto: iport.info

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus, joi, pentru a doua oară în acest an, estimările privind evoluția economiei americane în 2015 și 2016, lansînd totodată un apel către Rezerva Federală să amîne prima majorare a dobînzii de bază pînă în prima jumătate a anului următor, transmite AFP. Într-un comunicat publicat la sfîrșitul examenului anual al economiei americane, FMI și-a redus estimările privind creșterea Produsului Intern Brut al SUA pînă la 2,5% în acest an, de la 3,1% cît estima anterior, și la 3% de la 3,1% pentru 2016. Anul trecut economia americană a înregistrat un avans de 2,4%.

De asemenea, FMI susține că dolarul american este 'ușor supraevaluat', în condițiile în care s-a apreciat cu 13% în ultimul an, ceea ce afectează creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. 'Există riscul ca o nouă apreciere semnificativă a dolarului să fie dăunătoare pentru economia americană", avertizează FMI.

Potrivit FMI, evoluția modestă a economiei americane în primele luni ale anului nu pune presiuni asupra Fed pentru a începe să majoreze dobînda de politică monetară, așa cum se așteptau mulți analiști. 'Există un argument puternic pentru a amîna majorarea dobînzilor pînă cînd vor exista semne clare de inflație a prețului sau salariilor' susține FMI, pentru care Fed ar trebui să amîne prima sa majorare a costului creditului din ultimul deceniu pentru a doua jumătate a anului viitor.

Indiferent de momentul ales de Fed pentru a crește dobînda, FMI avertizează că această majorare ar putea da naștere la o reechilibrare abruptă a portofoliilor internaționale, care va afecta volatilitatea și stabilitatea financiară. De asemenea, inflația ar putea crește mai rapid decît se estimează, ceea ce va modifica brusc costurile de creditare.

Președintele Fed, Janet Yellen declara la finele lunii trecute că se așteaptă să majoreze dobînda de bază în cursul acestui an, dacă economia evoluează conform estimărilor. Fed, care nu a mai majorat costul creditului din 2006, vrea să vadă o îmbunătățire continuă a condițiilor de pe piața muncii precum și să aibă încredere că inflația va reveni la nivelul de 2% înainte de a majora dobînda, a spus Janet Yellen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?