Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Cîți bani e dispusă Moldova să cheltuie pentru cultură

4 iun. 2015,, 15:45   Economie
1892 0
Сколько Молдова готова потратить на культуру?
Foto: curentul.md
În anul 2015 Guvernul Republicii Moldova a prevăzut pentru Ministerul Culturii peste 352,8 milioane de lei, cu aproape 19% mai mult față de anul trecut. Totuși, ponderea cheltuielilor pentru cultură din bugetul național este în scădere, de la 1% în anul trecut pînă la 0,8% în anul curent, informează NOI.md. Aceste date se conțin în studiul realizat de expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Veaceslav Reabcinschi.

În studiu se menționează că, pe lîngă creșterea bugetului Ministerul Culturii, s-a mărit și numărul preconizat de turnee și spectacole prezentate – pînă la 2 475, dar și numărul preconizat de spectatori deserviți de către instituțiile teatral-concertistice – pînă la 557 de mii. Totuși, potrivit autorului, creșterea acestor indicatori nu este proporțională cu procentajul creșterii bugetului alocat.

La capitolul puncte forte sînt menționate creșterea considerabilă a mijloacelor financiare pentru protejarea patrimoniului cultural național și aportul semnificativ al Guvernului României pentru lucrări de restaurare în trei instituții importante de cultură din Moldova.

Problemele prioritare din domeniu se referă la managementul ineficient al instituțiilor teatral-concertistice, iar infrastructura „greoaie” produce multe cheltuieli. În plus, nu există un mecanism eficient de finanțare care să genereze concurență. În studiu se subliniază că, deși păstrarea patrimoniului cultural este una dintre prioritățile de dezvoltare ale Ministerului Culturii, acesta nu este în stare să dezvolte parteneriate publice private pentru asigurarea funcționalităților edificiilor culturale. Experții menționează că strategiile sectoriale ale cheltuielilor în domeniul culturii pe anii 2013-2015 nu mai corespund problemelor actuale. În afară de aceasta, lipsesc mecanisme eficiente de gestionare în domeniul culturii și nu a fost perfecționat cadrul normativ-legal în domeniu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?