X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

SUA: Colectarea datelor telefonice, aproape de suspendare

1 iun. 2015,, 12:40   Externe
2993 0

США: полномочия спецслужб по прослушке телефонов истекли
Foto: bbc.co.uk

Textul de lege pentru prelungirea secțiunii 215 din Patriot Act permițând colectarea de date nu va putea fi adoptat până duminică noapte, deschizând calea unei suspendări a colectării de metadate, potrivit acestor senatori.

"Începând din această seară, angajații NSA (Agenția de Securitate Națională) care consultau baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA) nu vor mai putea să o facă, toate acestea datorită senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a declarat furios pentru AFP senatorul Richard Burr, președintele Comisiei de Informații a Senatului.

Casa Albă a avertizat înainte că toate serverele NSA colectând metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numărul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locală (4.00 GMT) dacă Senatul nu extinde autoritatea legală a programului.

O sursă apropiată liderului majorității în Senat, Mitch McConnell, a declarat cu toate acestea că examinarea textului blocat duminică seară ar continua în timpul săptămânii, cu un vot final așteptat pentru "marți sau miercuri".

Calea ar fi atunci redeschisă spre o restabilire a autorității legale pentru colectarea de metadate de către NSA.

Senatorul Rand Paul, un republican adept al libertarianismului și candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, a salutat faptul că "Patriot Act expiră în această seară".

Dar senatorul de Kentucky, care a întors în avantajul său procedura legislativă complicată din Senatul Statelor Unite, a părut foarte izolat.

"Vom vota în această săptămână" proiectul de lege ce permite colectarea de date, a declarat senatorul Ted Cruz (Texas), un alt candidat potențial la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?