X 
Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4049

SIS a prezentat detalii despre reținerea unuia din capii grupării „Somali”

30 mai. 2015,, 13:20   Societate
3131 0
Foto: adevarul.ro
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a prezentat detalii despre reținerea teroristului ucrainean care intenționa să recruteze cetățeni moldoveni pentru participarea la acțiunile militare din estul Ucrainei, informează NOI.md. Potrivit unui comunicat difuzat de SIS, angajații Serviciului de Informaţii şi Securitate au identificat şi au reţinut la 28 mai, la Aeroportul Internaţional Chişinău, în fluxul pasagerilor rutei Moscova – Chişinău, un terorist în vîrstă de 22 de ani, originar din oraşul Odesa, Ucraina.
A fost stabilit că persoana respectivă este militar, comandant de campanie în detaşamentul de rebeli „Somali” din regiunea Doneţk, cu pseudonimul „Akademik” şi în grad de locotenent-major. De curînd, militarul respectiv a revenit din estul Ucrainei, unde a participant la conflictului militar.

În cadrul verificărilor bagajelor persoanei în cauză a fost stabilit că aceasta deţinea şi un livret militar al structurilor paramilitare ale aşa-numitei Republici Populare Donețk, uniforma militară cu semne distinctive ale detaşamentului sus-numit, hărţi topografice din regiunile de luptă, acte militare, steagul detașamentul „Somali.

Chestionarea primară a figurantului a evocat intenţiile acestuia de a se deplasa în regiunea transnistreană şi ulterior în Odesa. El preconiza să recruteze cetăţeni din zona transnistreană pentru a-i însoţi în regiunea Odesa în scopul întreprinderii unor măsuri de destabilizare a situaţiei. Militarul a mai spus că avea indicaţi de a recruta cetăţeni ai Republicii Moldova, din stînga Nistrului, pentru a-i îndemna să lupte pentru „RPD” din estul Ucrainei contra remunerării de 500-600 de dolari SUA lunar.

Pe acest caz a fost luată decizia de a transmitere persoana suspectă de comiterea acțiunilor teroriste părţii ucrainene. Ca urmare a demersului SIS către Biroul Migrație și Azil al MAI, persoanei reţinute i-a fost atribuit statutul de „persoană indezirabilă” pe un termen de 5 ani, fiind escortată şi transmisă Serviciului de Securitate al Ucrainei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?