Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Noua lege a Procuraturii, votată în prima lectură

29 mai. 2015,, 14:51   Politică
3035 3

Foto: moldnews.md

După îndelungi dezbateri, proiectul noii legi a Procuraturii a fost adoptat astăzi în prima lectură cu 37 de voturi, majoritatea deputaților prezenți în sală. Socialiștii și liberalii s-au abținut de la vot, informează NOI.md.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a criticat modul în care documentul a fost votat, acuzîndu-i pe deputații PLDM, PD și PCRM că au recurs la înțelegeri ascunse.

„Noi susținem reforma Procuraturii, dar nu așa cum faceți dumneavoastră. Era corect să fie modificată mai întîi Constituția, și după să fie adoptată această lege. Este o rușine prin faptul că dumneavoastră v-ați înțeles ca comuniștii să nu vină azi la ședință și să fie adoptat proiectul cu votul celor prezenți în sală. Rușine pentru această alianță minoritară”, a spus Ghimpu.

Precizăm că noul proiect de lege cu privire la Procuratură ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Proiectul prevede divizarea întregului sistem în procuraturi specializate și procuraturi teritoriale, crearea structurilor noi - cum ar fi Inspecția Procuraturii și Adunarea Generală a Procurorilor. Totodată, documentul prevede modificarea procedurii de numire a procurorului general, astfel încît acesta să fie selectat prin concurs public de Consiliului Superior al Procurorilor și înaintat spre desemnare șefului statului. În prezent, procurorul general este ales de Parlament. Pentru ca noua procedură să intre în vigoare, este nevoie de modificarea Constituției.

De asemenea, noua lege prevede majorarea salariilor procurorilor, astfel încît acestea să constituie 90 la sută din cele ale judecătorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?