Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Procurorii vor prezenta detaliile investigării cazului celor trei bănci săptămîna viitoare

29 mai. 2015,, 14:05   Societate
2316 0

Foto: ipn.md

Nimic concret nu au spus procurorii în cadrul conferinței de presă speciale pe tema: „Detalii în cazul investigațiilor extinse, vizînd fraudele din sectorul bancar”, susținute la Procuratura Generală vineri, 29 mai, relatează NOI.md. Șeful Procuraturii Anticorupție a promis că săpămîna viitoare totuși vor fi relatate detaliile investigației.

Eduard Harunjen a comunicat că pentru investigarea sustragerii ilicite a mijloacelor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost creat un grup mixt de urmărire penală, din care fac parte 29 de procurori (practic toți angajații Procuraturii Anticorupție și cîțiva angajați ai Procuraturii Generale) și peste douăzeci de angajați ai Centrului Național Anticorupție. Acțiunile grupului de urmărire penală sînt conduse de procurorul Adrian Popenco.

Harunjen a spus că el și colegii lui înțeleg interesul sporit al opiniei publice pentru investigarea cazului celor trei bănci și a promis că vor fi publicate toate detaliile acestui dosar penal. Șeful Procuraturii Anticorupție a mai comunicat că investigațiile cuprind perioada anilor 2007-2015.

Potrivit discursului ulterior al lui Eduard Harunjen și șefului grupului de urmărire penală Popenco, ancheta s-a concentrat asupra investigării metodelor de care au beneficiat unele persoane, întreprinderi și organizații pentru a sustrage nelegitim mijloacele din cele trei bănci comerciale. Procurorii au comunicat că în cadrul investigațiilor în oficiile: băncilor problematice, Parlamentului, Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei și a unui șir de instituții de stat și companii private au fost ridicate documentele care vor ajuta foarte mult ancheta. A fost extrasă corespondența între organele puterii, procesele verbale, stenogramele și înregistrările ședințelor.

Audierile, după cum au comunicat procurorii, se desfășoară în continuu și vor viza „toate persoanele care au avut tangență directă sau indirectă la gestionarea situației legate de cele trei bănci. Vor fi audiați politicienii și funcționarii de stat de diferite nivele”, a specificat Harunjen.

La momentul de față principalul scop stabilit este determinarea sumei concrete a prejudiciului cauzat, iar obiectivul strategic al investigației, după cum a comunicat șefului grupului de urmărire penală Adrian Popenco, este de a depista, bloca și a recupera mijloacelor sustrase din bănci”.

În afară de aceasta, procurorii au menționat că este vorba despre un grup organizat de persoane și după sechestrarea bunurilor unui șir de figuranți în dosar a urmat deja sechestrarea bunurilor companiilor comerciale care au contractat credite neperformante de la bănci.

Alte detalii Eduard Harunjen a promis să prezinte săptămîna viitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?