Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Țîrdea: La summitul CSI Gaburici va încerca să deschidă piața rusă pentru producția agricolă moldovenească

29 mai. 2015,, 14:30   Economie
3151 1

Цырдя: На саммите СНГ Габурич попытается открыть российский рынок для молдавской сельхозпродукции
Foto: noi.md

„Deschiderea pieței ruse pentru producția agricolă moldovenească este, indiscutabil, principalul subiect de discuții dintre prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și omologul său rus Dmitri Medvedev, în cadrul Consiliului șefilor de guverne din CSI care se desfășoară în Kazahstan”, a menționat pentru NOI.md deputatul în Parlament, politologul Bogdan Țîrdea.

Totodată, potrivit lui Țîrdea, deschiderea pieței ruse, adică ridicarea interdicției la exportul în Rusia a producției agricole moldovenești, este doar unul din subiectele de bază. O altă problemă „sensibilă” pentru autoritățile moldovenești este prețul la gazele naturale rusești. Al treilea bloc de probleme de care este interesată Moldova ține de facilitarea accesului în Rusia a muncitorilor migranți moldoveni.

„La rîndul său, Rusia este îngrijorată de tentativele de a revizui articolul 11 din Constituția RM cu privire la neutralitate, precum și de interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a posturilor de televiziune rusești sub pretextul limitării propagandei străine. Numai că toată lumea vede foarte clar că calificativul «propagandă străină» este atribuit doar posturilor rusești”, a menționat politologul.

Printre alte probleme, care trezesc o atenție sporită din partea Kremlunului, Bogdan Țîrdea a numit intenția autorităților Moldovei de a închide școlile cu predare în limba rusă și excluderea limbii ruse din programul de studii obligatoriu al instituțiilor de învățămînt mediu.

Opinia lui Bogdan Țîrdea a fost confirmată pentru NOI.md de o sursă din cadrul aparatului Guvernului RM, care a participat nemijlocit la pregătirea delegației moldovenești pentru participarea la summitul CSI din Kazahstan și care a dorit să-și păstreze anonimatul: „Trebuie de menționat că premierul Gaburici se va întîlni personal cu Dmitri Medvedev în premieră, pînă acum ei au comunicat doar prin telefon. Principala problemă pe care speră să o urnească din loc delegația moldovenească, bineînțeles, ține de accesul producției noastre agricole pe piața rusă. Începe sezonul”, a spus sursa citată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?