Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Munteanu: În curînd și alte localități ar putea cere procurori, premieri și președinți proprii

29 mai. 2015,, 12:08   Politică
3151 2

Munteanu: În curînd și alte localități ar putea cere procurori, premieri și președinți proprii
Foto: 88.pl.md

După ce au declarat anterior că noua Lege a Procuraturii limitează drepturile procurorului general, liberalii s-au opus și prevederii care stipulează că procurorul-șef al Găgăuziei este numit la propunerea Adunării Populare. Aceștia au declarat că se vor adresa Curții Constituționale, pentru a clarifica cele două aspecte ale noii legi, informează NOI.md.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, legea prezentată ieri Parlamentului vine cu inovaţii foarte periculoase și neconstituţionale „Cum ar fi prevederile articolului 25 care stabileşte că persoanele care candidează pentru funcţia de procuror-şef al Găgăuziei sînt propuse de Adunarea Populară a Găgăuziei. Această normă se încadrează „organic” atît în rîndul legilor despre statutul special al unor raioane din sud, cît şi în logica iniţiativelor recente de independenţă locală a unor primării de la nordul republicii. Cu regret, autorităţile centrale, în loc să consolideze societatea, fac tot posibilul pentru sporirea forţelor centrifuge, astfel ca în viitorul apropiat şi alte localităţi să-şi ceară procurori, judecători, prim-miniştri şi preşedinţi proprii…”, a menționat Munteanu, în plenul Parlamentului.

Anterior, liberalii s-au arătat nemulțumiți și de prevederile ce se referă la procedura de desemnare a procurorilor ierarhic inferiori, care, în opinia lor, ar limita drepturile procurorului general. Aceștia au declarat că vor solicita Curţii Constituţionale interpretarea prevederilor Constituţiei, unde sînt indicate competenţele procurorului general.

Precizăm că proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost dezbătut, ieri, mai bine de trei ore în Parlament. Documentul a fost criticat de comuniști, socialiști și liberali. Din cauză că parlamentarii nu au ajuns la un consens, votarea proiectului a fost amînată pentru ședința de astăzi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?