Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Experți: Protestele stradale ar putea aduce la putere forțe radicale de stînga

27 mai. 2015,, 13:00   Politică
5885 15

Эксперты: Уличные протесты могут привести к власти крайне левые силы
Foto: ipn.md

Organizatorii protestelor stradale împotriva guvernării nu au un program bine calculat, fapt care ar putea duce la aceea ca puterea să fie preluată de forţe de extremă stânga, care vor deturna parcursul european al Republicii Moldova. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Anatol Ţăranu, director al Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, susţine că ne aflăm într-o situaţie complicată şi există riscul ca puterea să fie preluată de către forţe pro-ruse. „Cei din platforma „DA” spun un singur lucru „Jos”, dar nu spun cine ar trebui să vină sus. Dacă aceştia îşi asumă responsabilitatea de a ajunge la punctual critic, când va fi demisă actuala conducere, atunci trebuie să fie pregătiţi. Situaţia la noi este mai complicată decât în Ucraina. Acolo s-a compromis fostul preşedinte Ianukovici, care nu a vrut să semneze Acordul de Asociere cu UE. La noi s-a compromis o guvernare care se declară pro-europeană”, a spus Ţăranu.

Analistul politic, Nicolae Chirtoacă, de asemenea consideră că există riscul că, în urma protestelor, puterea ar putea fi preluată de forţe ostile Republicii Moldova. „Începutul acestui secol este marcat de revoluţii colorate. Organizatorii protestelor antiguvernamentale trebuie să tragă învăţăminte că în urma astfel de revoluţii întotdeauna există o forţă care va prelua puterea. La noi riscurile sunt enorme. Organizatorii protestelor nu au demonstrat că sunt o forţă care să garanteze că puterea va ajunge pe mâini bune, nu s-a pus întrebarea ce va fi mai departe”, a declarat Chirtoacă.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Justiţie şi Democraţie”, Pavel Midrigan, susţine că „este o vorba de o revolt a maselor împotriva unei guvernări corupte. Dar aceste mase trebuie dirijate. Noi însă nu avem lideri”.

Analistul politic Alexei Tulbure a declarat că numai prin protestele stradale se va reuşi schimbarea unei guvernări corupte. „Aceasta nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu pietre şi să dăm foc clădirilor. În statul nostru nu mai văd ca democraţia să funcţioneze, cu excepţia unor scântei ale mass-media”, a spus Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?