Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Natalia Gherman: Declaraţia finală a summitului de la Riga este un rezultat pozitiv pentru Moldova

23 mai. 2015,, 10:00   Politică
4795 9
Герман: декларация саммита "Восточного партнерства" в Риге - позитивный результат для Молдовы
Foto: tv7.md
Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a spus că Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic de la Riga este un rezultat pozitiv pentru Moldova. Ea le-a spus jurnaliştilor că Declaraţia reprezintă "un compromis rezonabil", ţinîndu-se cont de faptul că a fost negociată de cei 28 de membri ai UE şi cei 6 parteneri estici, relatează agenţia "Infotag".

„Pentru Republica Moldova acest rezultat este unul pozitiv, deoarece în paragraful 7 al Declaraţiei se face o referinţă foarte clară la aspiraţiile europene şi la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic care au încheiate acorduri de asociere şi este reiterat faptul că aceste state împărtăşesc cu UE valori comune, precum supremaţia legii, statul de drept, drepturile omului, economia de piaţă, şi UE şi aceste state sînt pe deplin angajate să le promoveze mai departe”, a menţionat Gherman.

Potrivit ei, este important faptul că în textul Declaraţiei de cîteva ori este menţionat principiul diferenţierii între statele din Parteneriatul Estic şi principiul "mai mult pentru mai mult".

"Este clar specificat că fiecare stat din Parteneriatul Estic poate să-şi aleagă obiectivul în raport cu UE şi Uniunea Europeană și va analiza acest obiectiv în mod individual. Republica Moldova trebuie oricum să ducă la capăt reformele iniţiate şi să implementeze toate standardele europene înainte de a lansa următoarea etapă în relaţiile cu UE – cea a negocierilor de aderare", a menţionat şefa diplomaţiei moldoveneşti.

În contextul cooperării RM cu UE, Natalia German, a menţionat intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb RM-UE, ceea ce a făcut UE partener comercial strategic al Moldovei, căreia îi revine peste 50% din exportul moldovenesc.

Ministrul consideră că este nevoie de o evaluare a Planului de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere cu UE, pentru a vedea ce s-a realizat şi ce urmează. Natalia Gherman a atras atenţia la faptul că oficialii din UE vor judeca faptele concrete pe măsura implementării de către Moldova a condiţiilor Acordului de asociere cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?