X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Sfântul Nicolae de vară

22 mai. 2015,, 12:50   Societate
5007 0

В Молдове отмечается день святого Николая Чудотворца
Foto: colxoz.com

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, în locaşurile sfinte vor avea loc slujbe divine, iar în 70 de localităţi din ţară se sărbătoreşte hramul.

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor oameni evlavioşi ai oraşului Patara din Lichia, teritoriu aflat în prezent în Turcia.

El a ajuns de la un simplu slujitor al bisericii la rangul de arhiereu, devenind arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia. Se spune că lui Nicolae îi plăcea să-i ajute pe cei săraci şi năpăstuiţi şi le dădea aproape toţi banii câştigaţi. Odată, Nicolae a aruncat pe furiş trei pungi cu aur în casa unui om. Bărbatul era sărac lipit pământului şi a hotărât să-şi vândă cele trei fiice unui bordel. Astfel, acesta le-a ajutat pe tinere să scape de căderea în păcat.

La jumătatea secolului al IV-lea, având o vârstă destul de înaintată, Sfântul Părinte a încetat din viaţă.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova, peste 46 de mii de bărbaţi poartă numele Nicolae, iar mai mult de 35 de mii – Nicolai. În acelaşi timp, peste 10 mii de femei sunt botezate Nicoleta, iar aproape 270 - Nicolina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?