X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Liderul tiraspolean s-a plîns comuniştilor ruşi pe Ucraina şi Moldova

20 mai. 2015,, 14:00   Politică
2489 10
Шевчук пожаловался российским коммунистам на Украину и Молдову
Foto: publika.md
Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a efectuat ieri, alături de liderul comuniştilor transnistreni, Oleg Horjan, o vizită la Moscova, unde s-a întrunit la Duma de Stat a Federației Ruse cu preşedintele fracţiunii PCFR, Ghenadi Ziuganov, şi alţi deputaţi comunişti.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al Serviciului de presă al liderului tiraspolean, la întrevedere s-au discutat "subiecte actuale ale interacţiunii ruso-transnistrene, precum şi ale situaţiei dificile socio-economice din Transnistria pe fundalul factorilor externi negativi şi instabilitatea regională".

Şevciuk a menţionat că Ucraina cu un an în urmă "a început să revizuiască relaţiile cu Transnistria".

"Noi apreciem acest fapt ca încercări, într-o oarecare măsură, de a exercita presiuni nu atît asupra Transnistriei, cît asupra Rusiei, avînd în vedere că în Transnistria locuiesc circa 200 de mii de cetăţeni ruşi. Infrastructura transporturilor este blocată. Mărfurile noastre pot fi exportate practic doar prin Moldova. Partea ucraineană a închis unele puncte de trecere pentru mărfurile accizabile, ceea ce a lovit în bugetul transnistrean. Blocada se realizează pe dimensiunea economiei, transportului şi chiar a informaţiei", s-a plîns el, adăugînd că „la segmentul transnistreano-ucrainean al frontierei continuă a funcţiona restricţiile impuse de Ucraina în privinţa liberei circulaţii pentru cetăţenii ruși şi la frontieră din partea Ucrainei suplimentar au sosit circa 2 mii de militari”.

El a menţionat că acţiunile de diminuare a potenţialului economic al Transnistriei se observă şi din partea Moldovei. "În cadrul negocierilor încercăm cu partenerii noştri de la Chişinău şi Kiev să convenim ca economia să funcţioneze. Din păcate, nu se înregistrează rezultate pozitive. Şi noi vedem că sancţiunile practic sînt bază pentru a înainta cerinţe politice", a spus liderul de la Tiraspol.

Ziuganov i-a înmînat lui Șevciuk medalia jubiliară "70 de ani ai Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei".

În cadrul vizitei Şevciuk s-a întrunit şi cu preşedintele Comitetului pentru afaceri CSI şi integrare euroasiatică, Leonid Sluţki, şi a participat la şedinţa Comitetului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?