X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

APCE, îngrijorată de situaţia din sistemul bancar al Moldovei şi de nivelul corupţiei

18 mai. 2015,, 13:00   Politică
2326 1
ПАСЕ озабочена молдавскими банками и коррупцией
Foto: jurnal.md
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este îngrijorată de situaţia din sectorul financiar-bancar al Moldovei şi de nivelul luptei cu corupţia. Concluzia a fost enunțată la finele vizitei în Moldova de către coraportorii APCE pentru Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach, informează agenţi "Infotag".

Rezumînd rezultatele vizitei în Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach au menţionat că "Moldova a progresat în privinţa reformării procuraturii, dar este necesar de investigat minuţios furtul banilor din sistemul bancar".

"Situaţia din sistemul bancar îi îngrijorează pe coraportori şi acest fapt denotă că lupta cu corupţia este importantă pentru Moldova", a spus Christoffersen.

Potrivit ei, de data aceasta, la finele vizitei va fi pregătit un raport despre misiunea de monitorizare, iar nota informativă ce va reflecta întreaga situaţie din Moldova va fi prezentată la şedinţa Comisiei de monitorizare din iunie.

În cadrul întrevederii cu conducerea autonomiei găgăuze, coraportorii au menţionat că Legea privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia trebuie respectată. Potrivit site-ului legislativului din autonomie (APG), discuţiile au vizat asigurarea funcţionării depline a Legii privind statutul juridic special al Gagauz Yeri, interacţionarea conducerii autonomiei cu autorităţile centrale ale Moldovei, cooperarea Găgăuziei cu partenerii externi, precum şi respectarea drepturilor omului în regiune.

"Sîntem deschişi pentru cooperare şi sperăm la rezultatele pozitive ale negocierilor", a spus başcanul Irina Vlah.

Ea a fost susţinută de preşedintele APG, Dmitri Constantinov, care a exprimat speranţa că, cu cît va creşte în autonomie numărul reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale, cu atît mai repede "ceva se va schimba".

Coraportorii APCE au anunţat că în curînd mandatul lor se va încheia şi înainte de aceasta ei vor pregăti o notă informaţională despre situaţia din Republica Moldova.

"Găgăuzia întotdeauna este pe agenda noastră. Am avut întîlniri cu spicherul Andrian Candu. El a menţionat că ar dori să vadă un dialog mai stabil între Comrat şi Chişinău şi ne-a anunţat despre crearea comisiei speciale în Parlamentul Republicii Moldova. Uneori intenţiile pot fi cele mai nobile, dar există obstacole de care ne putem ciocni. De aceea sîntem aici – pentru a vă afla punctul de vedere", a spus Lise Christoffersen.

Potrivit başcanului, conducerea Găgăuziei speră la sprijinul APCE pentru a convinge autorităţile Moldovei să țină cont de cerinţele Găgăuziei privind funcţionarea deplină a Legii privind statutul juridic special al autonomiei.

"Se adoptă acte legislative care anulează unele poziţii ale legii. Noi discutăm paşnic acest subiect, discutăm, dar înţelegem că batem pasul pe loc", a spus Irina Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?