Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Dorin Drăguţanu: Iurie Leancă ştia din 2013 despre problemele de la cele trei bănci, dar nu a făcut nimic

7 mai. 2015,, 13:15   Economie
4072 3
Дрэгуцану: Лянкэ знал о проблемах в трех банках еще в 2013 году, но ничего не предпринял
Foto: mbc.md
Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu, a afirmat că instituţia pe care o conduce s-a adresat încă la sfîrşitul anului 2013 la Comitetul pentru Stabilitate Financiară, în perioada mandatului prim-ministrului Iurie Leancă, cu privire la furturile de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, însă Guvernul nu a întreprins nimic. Această afirmație a fost făcută miercuri, la şedinţa subcomisiei de monitorizare a situaţiei din sectorul financiar-bancar pe lîngă Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", Drăguţanu a spus că BNM ştia despre furturi, dar legislaţia nu-i permitea regulatorului să se implice în treburile băncilor şi furturile au continuat pînă la sfîrşitul anului 2014, cînd BNM a introdus administrare specială.

"Am discutat detaliat acest subiect la şedinţa Comitetului pentru Stabilitate Financiară la sfîrşitul anului 2013. La începutul anului 2014 BNM de repetate ori a prezentat Guvernului informaţii despre faptul că situaţia din cele trei bănci se înrăutăţeşte şi că trebuie să ne implicăm, dar numai la sfîrşitul anului 2014 am putut să o facem, cînd Guvernul Leancă şi-a asumat răspundere pentru un pachet de legi, printre care şi cea cu privire la extinderea competenţelor BNM", a menţionat el.

Preşedintele BNM este convins că, pentru a nu admite pe viitor asemenea situaţii, este necesar de extins și mai mult competenţele regulatorului, permiţîndu-i să emită credite urgente cu garanţii ale statului.

Drăguţanu i-a asigurat pe deputaţi că banii furaţi pot fi returnaţi. Aleşii poporului nu au exclus posibilitatea faptului că banii încă sînt în ţară şi, posibil, trebuie chemaţi pentru audiere reprezentanţii Kroll, care "vor face lumină în rezultatele anchetei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?