Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Maia Sandu: Modernizarea învățămîntului profesional devine absolut necesară

30 apr. 2015,, 12:15   Societate
2844 0

Maia Sandu: Modernizarea învățămîntului profesional devine absolut necesară
Foto: noi.md

Ieri, în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat Planul de acțiuni pentru restructurarea rețelei instituțiilor de învățămînt profesional tehnic, notează NOI.md.

Potrivit Ministrului Educației, Maia Sandu, acest plan se bazează pe rezultatul procesului de cartografiere, care a inclus 97 de instituții de profil, cu peste 42 de mii de elevi. În urma evaluării în baza mai multor criterii, rezultatele au arătat că din totalul de 97 de instituții de învățămînt profesional tehnic, 24 sînt calificate drept bune, 49 – medii, iar 24 – slabe. De asemenea, s-a constatat faptul că, în mare parte, programele de studii sînt depășite și prea teoretizate, infrastructura e utilizată insuficient, iar numărul de angajați care revin la un elev depășește de trei ori media europeană la acest capitol.

„Sectorul de învățămînt profesional tehnic reprezintă un domeniu foarte important în țările europene, deoarece pregătește profesioniști necesari economiei și funcționării unui stat. Astfel, modernizarea sistemului de învățămînt profesional tehnic devine absolut necesară, pentru a determina schimbările așteptate de întreaga societate”, a precizat Maia Sandu.

Acest plan de restructurare prevede instituirea a 10 centre de excelență, care vor deveni instituții de reper în domeniul profesional-tehnic. Totodată, școlile de meserii vor fi reorganizate și vor deveni instituții de învățămînt profesional, iar elevii vor învăța cel puțin doi ani pentru a obține o calificare. În același timp, se va pune accent pe consolidarea relațiilor cu piața muncii, astfel încît instituțiile să pregătească specialiști la nivelul solicitărilor angajaților.

Documentul urmează a fi implementat pînă în anul 2020 și are scopul de a asigura modernizarea sistemului de învățămînt profesional tehnic și de a-l racorda la necesitățile reale ale economiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?