X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Safonov: Tricolorul a apărut ca steag al dezbinării

27 apr. 2015,, 16:45   Societate
5087 11
Сафонов: Триколор явился стягом раскола
Foto: tiras.ru
„O copie a tricolorului românesc a fost aprobată drept drapelul de stat al Moldovei în circumstanțe nedemocratice. Mie, ca și altui deputat-istoric, Petru Șornicov, așa și nu ne-au dat cuvîntul. Putem trage concluzia că în locul steagului unirii, la 27 aprilie 1990 a fost aprobat steagul dezbinării! Ce a urmat noi deja cunoaștem”, a relatat pentru NOI.md istoricul Andrei Safonov, care în 1990 deținea mandatul de deputat în Sovietul Suprem al RSSM.

Fostul deputat consideră că în primăvara anului 1990 autoritățile au ales conștient varianta proromână demonstrativă a drapelului de stat al Moldovei. În opinia lui, acest lucru a fost condiționat de faptul că în acei ani unionismul a fost în creștere și adepții unirii Moldovei cu România se aflau la cîrma conducerii RSSM. „Lor le trebuia o copie a tricolorului românesc, nimic altceva! Dar au fost și alte variante ale drapelului”, a spus Safonov.

Spre exemplu, secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei, Ion Guțu, a sugerat să se adauge o linie verde pe pînza în culorile albastru, galben şi roşu. Unii unioniști moderați au fost de acord ca liniile pe tricolorul moldovenesc să nu fie verticale, ci orizontale, a spus istoricul. „Dar totul a fost în zădar, deși cei din conducerea Moldovei știau foarte bine că un număr enorm de oameni (practic toți din Transnistria) vor percepe tricolorul românesc drept un semn al ocupației pămînturilor moldovenești de către România în anii 1918-1940 și 1941-1944”, a specificat interlocutorul NOI.md.

Andrei Safonov mai consideră că tricolorul românesc niciodată nu a fost drapelul de stat al Moldovei din punctul de vedere al istoriei – nici în evul mediu, nici pînă în ultimele zile de existență a Principatului Moldovei în secolul XIX. „Sînt convins că autoritățile de atunci nu au ajuns la un compromis intenționat. Ele tindeau să răspîndească demonstrativ spiritul unionismului, să respingă orice compromis, să înfrunte cea mai mică rezistență și chiar obiecție. Dar se putea fie să se lase bicolorul moldovenesc fără seceră și ciocan cu steaua, fie să se aprobe steagul de pe vremurile glorioase ale lui Ștefan cel Mare, fie să se elaboreze o variantă originală a drapelului. Acest lucru nu a fost făcut”, a menționat Safonov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?