Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Ciurea: Trebuie să fim mai insistenți în relația cu UE

25 apr. 2015,, 10:30   Politică
3478 2

Foto: noi.md

Declarația comisarului european pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn, potrivit căreia în următorii 10 ani nu va exista o extindere a Uniunii Europene, nu este o surpriză pentru nimeni. Astfel a comentat pentru NOI.md expertul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea anunțul făcut recent de oficialul european.

Poziția UE față de problema extinderii a fost exprimată odată cu lansarea procesului de asociere a țărilor Parteneriatului Estic (PE) la UE, susține analistul politic. În opinia lui, eforturile statelor PE de a schimba această viziune și a obține o perspectivă clară de aderare nu s-au soldat cu succes.

„Se știe că nu va fi o extindere a UE în următorii 10 ani. Obținerea unei perspective clare de aderare, în viitor, depinde de performanțe, dar și de situația internă din Uniunea Europeană, care, în prezent, se confruntă cu probleme proprii – criza economică, conflictele interne, politica ostilă față de imigranți. Toți acești factori fac imposibilă aderarea altor state, dar asta nu înseamnă că țările din vecinătate nu trebuie să insiste și să obțină altceva în schimb. În cazul Moldovei, poate fi vorba de o majorare a finanțării, mai mult suport politic, inclusiv în procesul de soluționare a diferendului transnistrean”, a explicat Ciurea.

În opinia analistului, Republica Moldova a înregistrat performanțe acceptabile în procesul de asociere, dar nu a fost suficient de insistentă în relația cu UE.

„Trebuie să exercităm presiuni asupra UE, pentru că nici comunitatea nu a fost foarte darnică cu noi. Moldova a suportat totuși pierderi substanțiale odată cu implementarea Acordului de asociere și stoparea exporturilor către Federația Rusă. Aceste pierderi trebuie contabilizate și compensate cumva. Noi nu am fost suficient de insistenți pînă acum în relația cu UE. Avem nevoie de o guvernare mai insistentă”, a punctat Corneliu Ciurea.

Recent, în cadrul unui forum desfășurat la Berlin, comisarul european Johannes Hahn a declarat că în nicio țară membră a UE nu există o majoritate care ar pleda pentru extindere. Oficialul a precizat că, pentru a putea candida, noul membru ar trebui să demonstreze că „este unul valoros pentru comunitate, și nu doar unul care va genera cheltuieli suplimentare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?