X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Leancă: Nu este corect să acuzăm Moscova de toate problemele noastre

23 apr. 2015,, 11:17   Politică
8110 8

Leancă: Nu este corect să acuzăm Moscova de toate problemele noastre
Foto : noi.md

Diminuarea șanselor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană nu a fost cauzată de contextul geopolitic, ci de acțiunile distructive ale actualei guvernări, afirmă fostul premier Iurie Leancă. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, politicianul a admis că există un decalaj între susținătorii integrării europene și cei ai Uniunii Vamale, însă acesta nu ar atît de mare, notează NOI.md.

Iurie Leancă s-a referit la motivele pentru care Republica Moldova nu va mai putea depune cerere de aderare la UE în acest an.

„Nu are nimic situația geopolitică cu relația noastră cu Uniunea Europeană. Nu contextul geopolitic a diminuat din șansele noastre de a depune cererea și de o eventuală reacție pozitivă din partea Comisiei Europene și a Uniunii Europene per ansamblu, ci acțiunile întreprinse în ultimele trei-patru luni de cei care și-au asumat responsabilitatea pentru actul guvernării în Republica Moldova. Doar în cîteva luni, după 30 noiembrie încoace, am reușit să distrugem toată încrederea care a fost clădită cu greu în străinătate”, a explicat Leancă.

Întrebat dacă Chișinăul ar trebui să ia în calcul un eventual scenariu în care Kremlinul s-ar putea răzbuna pe Moldova pentru că a ales calea integrării europene, politicianul a răspuns că „ce fac alții îi privește pe ei”. Deși admite că relațiile moldo-ruse continuă să fie tensionate, fostul premier se arată convins că problemele cu care se confruntă Republica Moldova sînt mai degrabă rezultatul lipsei de voință politică a guvernării.

„Contează să ştim ce vrem noi și să transpunem în viaţă această voinţă a noastră. Cred că avem suficiente argumente pentru a demonstra şi Kremlinului, dar şi altora că integrarea europeană înseamnă transformarea Republicii Moldova într-o ţară previzibilă, stabilă, care generează doar elemente pozitive, şi nu probleme, probleme pentru Est şi pentru Vest”.

„Dar nu este corect peste tot să acuzăm Moscova de problemele noastre. Corupţia nu e generată de Moscova. Corupţia e problema noastră. Lipsa de reforme e lipsă de voinţă la Chişinău şi nu ţine de Moscova. Avem anumite probleme cu Moscova şi dificultăţi în relaţii”, a conchis Iurie Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?