X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Leancă: Fără a oferi niște răspunsuri, nu putem cere să fim respectați

17 apr. 2015,, 15:10   Politică
3733 6

Foto: noi.md

Criza și furtul din sectorul bancar au fost de o asemenea amploare, încît fără elucidarea acestui caz, clasa politică nu poate pretinde respectul cetățenilor. Declarația aparține fostului premier Iurie Leancă și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, care a vizat ancheta de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, informează NOI.md.

„Fără a cunoaște ce s-a întîmplat acolo, cine a furat banii, care sînt instituțiile responsabile pentru faptul că nu și-au îndeplinit mandatul corect, cum recuperăm cel puțin parțial resursele și cum ieșim, în mod special, din situația asta astfel încît sistemul bancar să fie unul mai solid, unul previzibil, unul nevulnerabil nici la șocuri interne și nici la cele externe – deci, fără a găsi răspunsul la aceste întrebări, noi nu avem șansa să pretindem să fim respectați nici de propriii cetățeni și nici de partenerii din afară. E un test-cheie pentru clasa politică și pentru autorități”, a menționat Leancă.

În opinia fostului premier, Moldova nu va putea beneficia de sprijin financiar și politic din partea partenerilor externi, în condițiile în care va continua să camufleze fărădelegile din sectorul bancar. „Nu ne putem permite să venim cu tot felul de mișmașuri și să spunem că, iată, totul este clar”, a adăugat Leancă.

Întrebat de ce hotărîrea de guvern prin care a permis Băncii Naționale să aloce cele 9,5 miliarde de lei celor trei bănci a fost făcută publică abia acum, fostul premier a menționat că desecretizarea acelui document atunci ar fi fost extrem de riscantă.

„Posibilitatea amestecului unor forțe ostile cu interes de a destabiliza situația tocmai în preajma alegerilor nu putea fi exclusă. Nivelul de lichidități era foarte scăzut în aceste bănci și această panică ar fi putut destabiliza și falimenta întregul sistem bancar, nu doar o bancă sau două. Acum e o altă situație”, a explicat Leancă.

Totodată, politicianul a menționat că decizia Ministerului Economiei de a încredința unei altei companii internaționale cea de-a doua parte a anchetei, după ce firma „Kroll” s-a ocupat de prima etapă a investigației, este o greșeală. „Avem nevoie de o companie cu capacitate de investigare și cu capacitate de recuperare a acestor active. De asta, în mod special, se ocupă Kroll”, a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?