Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Șeful FMI respinge ideea unei amânări a plății datoriilor în cazul Greciei

16 apr. 2015,, 20:00   Externe
5395 1

Foto: ruvr.ru

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a respins joi ipoteza acordării unei amânări de la plata datoriilor pentru Grecia, precizând că acest lucru nu a fost făcut pentru nicio economie avansată iar Fondul trebuie să-și păstreze reputația, transmite AFP.

Pe fondul lipsei unui progres în discuțiile pentru un nou acord de finanțare cu Uniunea Europeană și cu rambursări semnificative în lunile următoare, în presă au apărut informații potrivit cărora autoritățile de la Atena au cerut, în mod neoficial, FMI să le permită să amâne o parte din sumele datorate Fondului.

'Este clar că această variantă nu ar fi recomandabilă în situația actuală. Amânări de la plată nu au fost acordate de boardul FMI în ultimii 30 de ani', a declarat Christine Lagarde într-o conferință de presă prilejuită de debutul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale. Directorul FMI a subliniat că amânările de la plată au reprezentat cazuri excepționale în istoria FMI și nu au fost urmată niciodată de rezultate productive.

'Nu am avut niciodată o economie dezvoltată care să ceară amânarea unor plăți', a spus Lagarde, adăugând că astfel de amânări ar crea o povară suplimentară asupra altor state membre ale FMI, dintre care unele se află într-o situație mult mai dificilă decât cea a Greciei. Potrivit Financial Times, o serie de oficiali greci au încercat, informal, să obțină o amânare a fondurilor care trebuie rambursate Fondului Monetar Internațional (FMI), însă cererea lor a fost respinsă. Autoritățile de la Atena trebuie să ramburseze luna viitoare către FMI aproximativ un miliard de euro, în două tranșe separate. Dacă va rata plățile către FMI, Grecia va deveni prima țară dezvoltată pe lista arieratelor Fondului, lucru care în trecut s-a întâmplat numai în cazul unor țări precum Zair sau Zimbabwe.

Agenția Standard and Poor's a avertizat miercuri că guvernul grec își va epuiza rezervele financiare la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?