Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

India și Canada au încheiat un important contract în domeniul nuclear

16 apr. 2015,, 00:05   Externe
3964 0

Foto: agerpres.ro

Canada va furniza circa 200 de tone de uraniu în India pentru centralele nucleare din această țară, pentru o sumă de 350 de milioane de dolari, au anunțat miercuri, la Ottawa, liderii celor două țări, informează AFP. Acest acord nuclear pe cinci ani 'susține eforturile Indiei de a alimenta cu energie curată creșterea sa (economică)', a declarat premierul indian Narendra Modi, în timpul unei conferințe de presă.

Concentratul de uraniu va proveni din minele gigantului Cameco, în nordul Saskatchewan-ului (centrul Canadei). Este vorba de un prim contract semnat între Cameco, al treilea actor al pieței, și India, care operează 21 de centrale nucleare.

Exporturile de uraniu canadian spre India sunt posibile ca urmare a încheierii, în 2012, a unui acord nuclear între cele două țări care fac parte din Commonwealth, acord care a intrat în vigoare în septembrie 2013. New Delhi și Ottawa au rupt relațiile după ce India, servindu-se de plutoniul unui reactor nuclear canadian instalat pe teritoriul său, a dezvoltat tehnologia armelor nucleare în anii 1970.

Reluarea exporturilor de uraniu permite 'întoarcerea paginii, după o relație bilaterală care a fost înghețată prea multă vreme', a declarat premierul canadian Stephen Harper. Acest lucru deschide o 'nouă eră a relațiilor bilaterale și a încrederii', a spus, la rîndul său, Narendra Modi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?