X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Experți despre alegerile locale: Fiecare va lupta pentru sine

15 apr. 2015,, 13:05   Politică
3093 0

Experți despre alegerile locale: Fiecare va lupta pentru sine
Foto : newsmoldova.md

Analiștii politici prognozează că atît partidele de dreapta, cît și cele de stînga vor înainta candidați proprii la funcția de primar al capitalei, indiferent de șansele cu care sînt cotați. Intervievați de NOI.md, politologul Alexei Tulbure și analistul IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca au menționat că lupta decisivă se va da cel mai probabil între candidatul PL și cel al PSRM.

În opinia lui Alexei Tulbure, fiecare partid va încerca să-și promoveze propriul candidat și propriile interese. Acesta se arată convins că, indiferent ce candidați vor fi înaintați, retorica proeuropeană nu va mai fi la fel de eficientă cum a fost la alegerile anterioare.

„Nu cred că PLDM și PD vor avea un candidat comun pentru funcția de primar al municipiului. Atunci, în 2011, conjunctura politică a fost alta, partidele aveau alte convingeri, mai aplecau urechea la ceea ce spuneau partenerii externi, dar acum fiecare luptă pentru sine. Nu văd premise pentru înaintarea unui candidat unic al partidelor de dreapta. Și pe stînga fiecare partid va avea candidatul său. Zinaida Greceanîi este un candidat puternic, cu șanse mari în turul II. Bătălia principală s-ar putea da între Chirtoacă, Greceanîi și eventual candidatul promovat de partidul lui Renato Usatîi. Chișinăul este o miză foarte serioasă și fiecare încearcă să-și caute partea de influență. Nu funcționează la noi conceptul de solidarizare între partide”, a explicat Tulbure.

Și Veaceslav Berbeca este de părere că alegerile locale sînt pentru partidele politice un bun prilej de a-și consolida forțele și, în același timp, o etapă de pregătire pentru parlamentare.

„Printre cei care au șanse mari se numără Dorin Chirtoacă. După rezultatele alegerilor din noiembrie 2014, vedem că și candidatul PSRM este cotat cu șanse mari. Serafim Urechean este un candidat interesant, cu șanse mai slabe, dar totul depinde de modul în care își va construi campania electorală. Încă nu e clar care vor fi candidații PD și ai partidului lui Iurie Leancă. În ceea ce privește PLDM, imaginea acestui partid a fost serios afectată de probleme de ordin intern, să vedem cum va reuși să convingă electoratul în aceste condiții”, a menționat Berbeca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?