X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Astăzi fermierii își scot tehnica la acțiuni de protest

15 apr. 2015,, 09:00   Societate
2992 0
Foto: viziteazalumea.ro
Producătorii agricoli din Republica Moldova reiau astăzi acțiunile de protest împotriva autorităților, informează NOI.md. Comitetul organizatoric al mișcării de protest a agricultorilor moldoveni, care reunește Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federația Națională a Agricultorilor „AGROinform”, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, a difuzat săptămîna aceasta un apel către toți producătorii agricoli, în care explică motivele reluării acțiunilor de protest.

Acțiunea de protest este îndreptată împotriva autorităților statului, care doar declară că agricultura este prioritară, dar nu acordă sprijinul necesar fermierilor.

Liderii mișcării au menționat că autoritățile nu au satisfăcut cerințele principale înaintate de agricultori după încheierea primului val de proteste la 27 martie. Astfel, Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli nu a fost majorat pînă la nivelul minim de 1,2 miliarde de lei și a rămas la nivelul de 610 milioane de lei, dintre care 200 de milioane reprezintă datoriile de anul trecut. „Sînt bani insuficienți pentru a continua dezvoltarea sectorului agricol, care se află în prag de colaps”, au declarat liderii agricultorilor.

Producătorii agricoli cer, de asemenea, demonopolizarea pieței produselor petroliere și micșorarea ratei dobînzii la creditul polonez pînă la 1%. Fermierii sînt îngrijorați de situația legată de schemele frauduloase prin care au fost scoase sume mari de bani din trei bănci comerciale, menționînd că suma totală care se vehiculează în acest caz depășește de cel puțin nouă ori suma fondului de subvenționare solicitată de agricultori.

Începînd cu ora 10.00, acțiunile de protest urmează să demareze în toate raioanele țării. Agricultorii intenționează să blocheze drumurile din republică. „Dacă nici de această dată nu vom fi auziți, vom trece la etapa a treia – vom veni în centrul Chișinăului, cu tehnica agricolă și corturi. Și nu sîntem siguri că în acest caz vom reuși să ținem situația sub control”, a declarat președintele Uniunii „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?